Tue. Nov 30th, 2021

Reparații capitale pentru statuia lui Stefan Voievod, de la Podu Inalt

2 min read

După mai bine de 30 de ani, perioada in care nu s-a făcut nimic iar locul unde s-a dat cea mai cunoscuta bătălie din istoria moldovenilor, cea de la Podu Înalt, a ajuns o ruină, conducerea Consiliului Judetean Vaslui anunță că lucrurile se vor schimba. În bine…
Proiectul intitulat “ȘTEFAN CEL MARE, COMMON HISTORY-SHARED HERITAGE, SOROCA-VASLUI” (Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui) a ajuns în faza de contractare.

Prin intermediul acestui proiect vor fi finanțate lucrările de restaurare necesare la Ansamblul Monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare”, situat în satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos. județul Vaslui, pentru a îmbunătăți potențialul turistic transfrontalier.
Din cele trei părți componente ale ansamblului monumental proiectul prevede restaurarea și conservarea platoului de recreere, de la baza grupului statuar, cu cele două fântâni arteziene de mari dimensiuni, precum și a obeliscului din bronz aflat pe axa monumentului pe partea opusă a drumului național DN 24.
Pentru punerea în valoare a ansamblului monumental și valorificarea sa în scop turistic pe platou va fi construit un punct de informare turistică.
Toate aceste investiții au drept scop creșterea competitivității economice și a atractivității turistice la nivelul județului Vaslui.
Executarea lucrărilor de restaurare atât de necesare la ansamblul monumental ”Podul Înalt”, care întruchipează statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, se va face în termen de 2 ani, de la momentul contractării.
Valoarea totală a proiectului propus spre finanțare este de 1,664,118.40 euro, din care:

-valoarea gestionată de Unitatea Administrativ-Teritoriala (UAT) Județul Vaslui-partener 1 în cadrul proiectului(B1) este de 308,417.76 Euro;
-valoarea gestionată de Consiliul Raional Soroca – lider de proiect (LB) este de 1,186,330.00 euro;
-valoarea gestionată de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui partener (B2) este de 169,370.64 Euro;

Proiectul este implementat de Consiliul Raional Soroca, din Republica Moldova, în calitate de aplicant și lider de parteneriat, împreună cu Județul Vaslui și Muzeul județean „Ștefan cel Mare”, ca parteneri.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.