Thu. Sep 16th, 2021

Dezvoltarea se produce si in pandemie

2 min read

Judetul Vaslui are proiecte de 50 milioane de lei cu cei de peste Prut

Pandemia de coronavirus (Covid-19) nu a blocat implementarea proiectelor transfrontaliere. Județul Vaslui și mai multe raioane din Republica Moldova au depus nouă proiecte transfrontaliere pe Programul Operational Comun (POC) România – Republica Moldova 2014 – 2020. Proiectele se află în diferite etape de implementare, iar valoarea investițiilor este de aproximativ 50 milioane de lei. Pe lângă reabilitarea infrastructurii de sănătate și achiziția de echipamente medicale moderne, o parte din proiecte vizează domeniul cultural și sunt dedicate domnitorului Ștefan cel Mare. Printre partenerii din Republica Moldova se numără autorității și instituții din Chișinău, Hîncești, Anenii Noi, Leova, Bălți și Soroca.
Proiectele transfrontaliere au un statut aparte, prin faptul că partenerii care colaborează au proiecte specifice. România are obiectivele ei prioritare și colaboratorii din Republica Moldova au proiectele lor specifice. Investițiile sunt adaptate acestor obiective ale beneficiarilor de pe ambele maluri ale Prutului. Există modalități de a dialoga și în plină pandemie de coronavirus.
Sase proiecte transforntaliere vizează domeniul sănătății și au ca țintă dezvoltarea infrastructurii medicale și achiziționarea de echipamente de specialitate performante.
Unul dintre proiectele transfrontaliere, intitulat ”Sănătate pentru toți” este aplicat de Raionul Hîncești din Republica Moldova în parteneriat cu CJ Vaslui. Proiectul dispune de o finanțare totală de 6,8 milioane de lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la 6 milioane de lei,
Consiliul Judetan Vaslui are 13 acorduri de colaborare cu raioane din Republica Moldova. Aceste acorduri se concretizează în finanțarea unor obiective care să rezolve nevoile presante ale UAT-urilor din cele două țări.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.