Sun. Jun 20th, 2021

Sindicatele trag un semnal de alarma catre salariați:

2 min read

2021 va veni cu reduceri masive de locuri de muncă!

Sindicatele de la nivelul județului Vaslui atenționează salariații că, în cursul anului viitor, vor avea loc reduceri de locuri de muncă. Predicția sumbră vine în contextul prelungirii crizei de sănătate provocată de pandemia de coronavirus, care a afectat sever și mediul economic. Singura speranță este la factorii de decizie de la nivel național și european, care trebuie să sprijine angajatorii pentru a menține locurile de muncă.
Salariații vasluieni trebuie să se aștepte la vremuri din ce în ce mai triste.
Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, la data de 16 iunie 2020, mai erau înregistrate în registrul de evidență al salariaților un număr total de 2.084 contracte de muncă suspendate temporar.

În perioada ianuarie – august 2020, numărul firmelor înregistrate la Registrul Comerțului Vaslui a scăzut cu 39,6%. Potrivit datelor oficiale, în primele opt luni ale anului s-au întregistrat 688 de firme: 499 – SRL; 110 – II; 67 – PFA; 10 IF. În perioada similară a anului trecut, erau înregistrate de către întreprinzătorii vasluieni nu mai puțin de 1.139 de firme.
Prăbușirea inițiativei private se vede și în fluxurile financiare ale agenților economici de la nivel local. În luna ianuarie 2020, agenții economici din județul Vaslui aveau credite bancare în monedă națională în sumă totală de 534 milioane de lei. După jumătate de an de pandemie de coronavirus și debutul crizei economice, împrumuturile contractate la bănci au scăzut la valoarea de 520 milioane de lei.
Situația nu este mai bună nici în ceea ce privește împrumuturile în valută. Dacă în luna ianuarie firmele aveau contractate credite la instituțiile financiare care totalizau suma de 56,3 milioane de lei, la sfârșitul lunii iunie a acestui an valoarea împrumuturilor s-a diminuat la 47,9 milioane de lei.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.