Multi romani din Marea Britanie, afectati după 1 ianuarie
3 min read![](https://www.gazetadevaslui.ro/wp-content/uploads/2020/11/FB_IMG_1605716213007.jpg)
Peste jumatate de milion de români lucrează în Marea Britanie. Mulți au servicii acolo, și-au cumpărat case și mașini, au propriile afaceri. Printre aceștia, sunt și în jur de 7.000 de vasluieni, care și-au construit o viață în Regatul Unit. Pentru toți aceștia, urmează o serie de măsuri luate de Guvernul Marii Britanii, măsuri care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, în contextul Brexitului.
Legat de măsurile care se vor lua după 1 ianuarie 2021, Ambasada Marii Britanii la București a făcut o serie de precizări privind modul în care cetățenii români pot face cerere de viză și ce trasee procedurale pot urma dacă doresc să se mute în Marea Britanie pentru a trăi acolo sau pentru a studia sau munci.
Cetățenii din UE care doresc să vină în Marea Britanie înainte de 1 ianuarie 2021, anunță oficialii englezi, vor continua să beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranziție, care permit continuarea libertății de mișcare între Marea Britanie și Uniunea Europeană.
Cetățenii din UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020, precum și membrii de familie, vor fi eligibili pentru Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor avea la dispoziție perioada de până la 30 iunie 2021 pentru a depune o cerere în baza prevederilor acestei scheme.
În cadrul noului sistem de imigrări, începând cu anul viitor vom trata cetățenii UE ca cetățeni ce nu necesită viză, ceea ce înseamnă că pot veni în Marea Britanie ca vizitatori pentru o perioadă de șase luni fără a fi nevoie să obțină o viză. Un vizitator poate intra în Marea Britanie de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue. Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activități, cum ar fi efectuarea de vacanțe, participarea la ședințe și conferințe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci și nici accesa fonduri publice.
Cei care doresc să rămână pe perioade mai lungi de șase luni, cu scopul de a munci, a studia sau a locui în Marea Britanie, vor trebui să depună o cerere de viză. Cererea va putea fi depusă pe site-ul GOV.UK, dar atenție, va trebui demonstrat că se îndeplinesc criteriile relevante și punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea.
Cetățenii din UE care primesc viza vor primi și acces securizat la informațiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a-și confirma drepturile și pentru a accesa servicii diverse, în loc să folosească un document fizic privitor la statutul lor. Solicitanții de viză care posedă un pașaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identității, folosind o aplicație de smartphone. S-ar putea ca unii solicitanți să trebuiască să se prezinte la un Centru pentru Cereri de Viză dacă nu posedă pașaport biometric, nu pot folosi aplicația sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit.
Solicitanții de viză vor avea de plătit o taxă de cerere de viză.
Dorelian David