Wed. May 12th, 2021

Inspectori de la ITM Vaslui au controlat comercianții din piete

2 min read

Pentru inceput, doar avertismente, pentru deficiențe

Inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui împreună cu reprezentanți ai IPJ, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui au desfășurat acțiuni de control în toate piețele din municipiile Vaslui și Bârlad și în principalele mari magazine și centre comerciale din Vaslui și Bârlad.
Cu acest prilej au fost verificați un număr de 24 de mari angajatori, la care desfășurau activitate 483 de salariați.

Acțiunea comună de control a avut ca principale obiective:

– verificarea respectării de către angajatori a prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 actualizată cu modificările și completările ulterioare;

– identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată;
– verificarea modului de respectare a dispozițiilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă și în domeniul relațiilor de muncă în contextul legislației specifice stării de alertă.

Cu ocazia verificărilor efectuate au fost constatate deficiențe cu privire la: triajul epidemiologic, delimitarea traseelor de deplasare cu marcaje, panouri și indicatoare pentru stabilirea distanței sociale, neefectuarea evaluării riscului de îmbolnăvire profesională în contextul situației epidemiologice provocate de virusul SARS-COV 2, nestabilirea măsurilor în planul de prevenire și protecție cu privire la prevenirea contaminării cu COVID 19.
Angajatorii care aveau un număr mai mare de 50 de salariați au fost verificați și sub aspectul decalării programului de lucru și împărțirii salariaților în grupe cu minim o oră de decalare între ora prezentării și plecării de la serviciu.
Acolo unde a fost cazul și unde specificul activității ar putea permite, inspectorii de muncă au informat angajatorii în legătură cu posibilitatea utilizării salariaților în regim de muncă la domiciliu și telemuncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.