Tue. Nov 30th, 2021

Lansarea albumului „Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”

2 min read

Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ioan Gură de Aur, Seminarul Teologic din Huși și-a cinstit ocrotitorul.
Cu binecuvântarea Inalt Prea Sfințitului (IPS) Ignatie, Episcopul Hușilor, la Catedrala Episcopală din Huși a fost oficiată Sfânta Liturghie, de catre un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și părinții consilieri eparhiali Vladimir Beregoi și Cosmin Gubernat, părintele exarh Zaharia Curteanu, și părinți profesori de la instituția de învățământ.
Cum în momentul de față toate școlile fac cursurile online, elevii de la cele două profile ale Seminarului Teologic din Huși (teologie pastorală și filologie) au urmărit transmisiunea Sfintei Liturghii pe platforma online. La finalul Sfintei Liturghii părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a transmis mesajul de binecuvântare al Părintelui Episcop Ignatie, prezentând și inițiativa Preasfinției Sale de a marca ziua seminarului hușean printr-un simpozion și o lansare de carte. Ierarhul Hușilor a prezentat, în întâlnirile cu studenții teologi ieșeni, în mediul online, albumul istorico-fotografic „Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”, ultima apariție a Editurii Horeb a Episcopiei Hușilor.
Profesorul hușean Costin Clit, consultantul științific al acestei lucrări, a vorbit despre rolul cultural și spiritual al obștilor monahale în istoria acestor ținuturi. De asemenea, adresându-se elevilor seminariști, a amintit de personalitățile care au activat, de-a lungul istoriei, în cadrul seminarului hușean, și de standardul ridicat al generațiilor de absolvenți care s-au perindat de-a lungul timpului.
Domnia sa a descris, din perspectiva istoricului și a cercetătorului, aspecte din viața acestei venerabile instituții de învățământ.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.