Cursuri online, în județ, fără nici un elev!
2 min readTrecerea la sistemul de învățare online este o mare bataie de joc. Cel putin in judetul Vaslui. Profesorii se simt umiliți de elevi, prin faptul că, de cele mai multe ori, elevii nu sunt interesați să intre în sistemul online.
Spre exemplificare, dintr-o clasă de 25 de copii intră în online doar 5, 6, maxim 7 elevi. Restul, tăcere! Profesorii nu pot lua nici o măsură împotriva elevilor, nu le pot trece absențe, nu pot pune note, pur și simplu sunt umiliți. Ei intră, în fiecare zi, conform orarului, pe conturile de la școli sau licee și așteaptă ca elevii să fie la ore.
Ceea ce s-a petrecut zilele acestea într-o comună din județ întrece orice imaginație. Un profesor a intrat online pentru a preda lecția de curs, însă dintr-o clasă de 20 și ceva de elevi doar unul a catadicsit sa fie prezent, a stat câteva secunde, apoi s-a scuzat că nu-i merge telefonul și a închis. Cum să mai predai si, mai ales, cui?
Ce vor face în viață niște copii care nici măcar nu sunt interesați să asculte lecțiile în sistemul online? Profesorii trebuie să fie plătiți pentru munca prestată, însă cum stabilești ce muncă a depus cadrul didactic, dacă elevii nu îl urmăresc în sistemul online?
Metodologia actuală definește “activitatea didactică prin intermediul tehnologiei și al internetului”. Aceasta “este o formă de organizare a procesului didactic ce implică înlocuirea orelor de predare-învățare-evaluare, care presupun prezența fizică a preșcolarilor/elevilor în sala de curs, cu activități de studiu individual și activități didactice în sistem online. Activitatea este organizată de către cadrele didactice, acestea asigurând continuitatea procesului didactic prin intermediul tehnologiei și al internetului”.
Cadrele didactice, ca și părinții au “atribuții”, nu obligații, în acest document. Astfel, metodologia prevede pentru profesori/învățători/educatori următoarele atribuții:
– proiectează și realizează activitățile didactice din perspectiva principiilor curriculare și a celor privind învățarea prin intermediul tehnologiei și al internetului;
– elaborează, adaptează, selectează resurse educaționale deschise, sesiuni de învățare pe platforme educaționale, aplicații, precum și alte categorii de resurse care pot fi utilizate;
– proiectează activitățile-suport pentru învățarea prin intermediul tehnologiei și al internetului;
– elaborează instrumente de evaluare aplicabile prin intermediul tehnologiei și al internetului, pentru înregistrarea progresului preșcolarilor/elevilor;
– stabilesc împreună cu celelalte cadre didactice un program optim pentru predare-învățare-evaluare astfel încât să se respecte curba de efort a elevilor și să se evite supraîncărcarea acestora cu sarcini de lucru.
Dorelian David