Tue. Nov 30th, 2021

Daca bugetarii se lăfăie în salarii de zeci de mii de lei, cei din privat visează la un salariu minim net de 2.500 lei

2 min read

Salariul minim pe economie pe care îl încasează o mare parte din muncitorii din mediul privat vasluian nu asigură familiilor un trai decent. În afară de a-și achita obligațiile financiare, acestea se chinuie să supraviețuiască. Sindicatele locale susțin că la prețurile din România se poate trăi decent doar cu un salariu minim net de 2.500 lei. Până atunci, lucrătorii din privat trebuie să îndure privațiuni zilnice, spre comparație de angajații la stat care au salarii mult mai mari.
Creșterea salariului minim net pe economie este o prioritate mai actuală decât oricând. În acest context, sindicatele din România s-au alăturat demersurilor confederațiilor sindicale de la nivelul Uniunii Europene (UE), pentru instituirea unui salariu minim. Începând din data de 1 ianuarie 2020, salariul minim brut din România s-a majorat la valoarea de 2.230 de lei.
Cum în România prețurile sunt europene iar salariile sunt mult mai mici, în special muncitorii din mediul privat o duc foarte greu, deoarece au o putere de cumpărare scăzută.
La sfârşitul lunii iulie 2020, în judeţul Vaslui s-a înregistrat un număr total de 55.627 salariaţi. Faţă de iulie 2019 când pe piața muncii activau 56.810 de salariaţi se înregistrează o descreștere uşoară de 2%.
În iulie câştigul salarial mediu brut a fost de 4.565 lei. Peste medie s-a câştigat în servicii (5.214 lei), iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii: 3.391 lei şi din agricultură, silvicultură şi piscicultură cu 4.217.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.