Sun. Jun 20th, 2021

Vasluienii, tot mai mari restante la plata impozitelor

2 min read

Casierii merg din casă în casă spre a li se achita datoriile

Populația județului Vaslui nu mai are bani pentru a-și achita obligațiile fiscale la bugetele locale. Criza de sănătate dublată de criza economică au făcut ca resursele financiare ale gospodăriilor să fie tot mai reduse și, în consecință, întârzierile la plata taxelor și impozitelor locale sunt tot mai mari. Colectările reduse de venituri la bugetele locale se suprapun cu alocări de fonduri insuficiente de la bugetul consolidat al statului.
Autoritățile locale din comuna Gârceni au decis să trimită din nou casierii la casele oamenilor, pentru a le cere să își achite impozitele la primărie.
Primarul de aici, Sorin Scutelnicu, spune că au o reducere a colectării veniturilor la bugetul local undeva la 30% mai puțin decât ar fi normal. Este o scădere la care se așteptau, pe fondul pandemiei de coronavirus. Chiar zilele acestea cei de la primarie vorbeau să trimita din nou casierul din casă în casă, respectând normele sanitare în vigoare, pentru că in aceasta perioada e mai greu cu derularea acestor acțiuni. Se incearcă ca, până la sfârșitul anului, să duca colectarea dacă nu la 100%, măcar la un procent de 85-90%.
Cu aceeași problemă se confruntau la sfârșitul lunii iunie 2020 și autoritățile din comuna Vinderei. Mulți cetățeni nu și-au mai plătit obligațiile financiare din cauza problemelor financiare și, astfel, colectarea veniturilor s-a diminuat semnificativ.
În prima jumătate a acestui an, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, preciza că UAT-urile aveau de primit sume care au fost folosite pentru achiziționarea de materiale în lupta contra COVID-19 pe timpul stării de urgență și stării de alertă. Aceste fonduri nu au fost prevăzute în bugetele locale la începutul anului și cum visteriile comunităților aveau resurse insuficiente de la bugetul consolidat al statului, este de așteptat ca acest lucru să se reflecte negativ pe timpul execuției bugetare.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.