Wed. Aug 4th, 2021

Subvenții de sute de euro pe hectar pierdute din cauza dezinteresului unor primari

2 min read

Un număr de 21 de UAT-uri din județul Vaslui riscă să piardă subvențiile europene pe suprafață, din cauză că nu au solicitat elaborarea proiectelor de amenajamente pastorale. Potrivit situației operative, din cele 86 UAT-uri ale județului, pentru 46 au fost realizate amenajamentele pastorale, iar 19 amenajamente sunt în lucru.
Din nefericire, sunt UAT-uri care au fost informate în nenumărate rânduri privind realizarea amenajamentelor pastorale, totuși mai sunt primari care nu au cerut întocmirea acestor documente. ”Aceasta a fost ultimul an de realizare a amenajamentelor, iar dacă nu vom avea o prorogare a termenului, respectivele UAT-uri nu vor mai putea să ia subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.
Începând din acest an, APIA Vaslui verifică toate suprafețele cu pășuni, pentru care fermierii solicită subvenții. Anul trecut, pentru un hectar de pășune s-au acordat subvenții de 102 euro/hectar în cadrul plăților directe pe suprafață, 59 de euro/hectar pentru înverzire și 5 euro/hectar ca plată redistributivă pentru suprafețele de până la cinci hectare și 48 euro/hectar pentru suprafețele între 6 și 30 hectare. Aceste sume, care se totalizează, reprezintă subvenția pentru un hectar de pajiște.
O mare parte din pășunile existente în județul Vaslui sunt, în prezent, în paragină. Pe aceste suprafețe de teren nu s-au mai executat lucrări de întreținere, iar capacitatea acestor islazuri de a acoperi necesarul de hrană pentru animale a scăzut semnificativ.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.