Wed. Aug 4th, 2021

Ajutor pentru mii de vasluieni care lucrează în străinătate

2 min read

Județul Vaslui are, neoficial, între 30.000 și 50.000 de oameni plecați la muncă în străinătate. Cei mai numerosi sunt în țările Uniunii Europene. Pentru toți cei care au luat drumul străinătății a fost adoptată o lege, la nivel de Parlament, care, cu siguranta, va fi de un real ajutor pentru mii de vasluieni. Este un proiect de lege la care o contribuție speciala și-a adus-o deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților.
Este vorba de proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în strainătate – PLx 557/2020, care reglementează condiții mai bune pentru cetățenii români care pleacă la muncă sezonieră în străinătate.
Angajatorul va avea obligația legală de a garanta condiții de muncă, de cazare și de transport pentru a evita riscurile pentru sănătate și pericolul pentru viață.
Alte modificări legislative vin în sprijinul cetățenilor români care aleg să lucreze în străinătate și se referă la:
Definirea lucrătorului sezonier și a activităților care se desfășoară în funcție de succesiunea anotimpurilor;
Punerea la dispoziția lucrătorului român a contractului de muncă sau documentului echivalent, în limba română și tradus în limba statului de primire sau într-o altă limbă de circulație internațională;
Partea română va negocia inclusiv condițiile de cazare oferite de angajatori, care trebuie să respecte normele naționale din statul de primire, acordarea unei indemnizații pentru asigurarea hranei zilnice, decontarea cheltuielilor de transport dus-întors către domiciliul din România, pe perioada în care lucrătorii sezonieri și-au desfășurat efectiv activitatea;
Introducerea unor noi elemente obligatorii în ofertele ferme de locuri de muncă din străinătate, precum: domiciliul fiscal al angajatorului; salariul minim/tariful minim garantat în plată prin legislația statului de primire; datele de contact ale autorităților locale din statul de primire la care lucrătorul cetățean român poate depune o reclamație cu privire la nerespectarea contractului de muncă; decontul de transport dus-întors între domiciliul din România și locul de muncă din statul de primire etc.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.