Thu. Apr 18th, 2024

Zi tristă pentru fotbalul vasluian

3 min read

Fosta glorie a Viitorului, Carmen Stan (foto, al doilea din randul de mijloc), a plecat prea devreme în lumea îngerilor.
Fotbalul vasluian devine astfel mai sărac, prin plecarea dintre noi a lui Carmen Stan, născut la Vetrișoaia acum 64 de ani.
Un infarct l-a luat de lângă cei dragi. În ultima perioadă fosta glorie a fotbalului vasluian și gălățean s-a retras din viața publică, din cauza unor probleme de sănătate, petrecând mai mult cu familia, la Galați.
Vestea a venit ca un trăznet printre cei care l-au adulat în anii 1977-1980, pe când evolua la Viitorul Vaslui, în divizia B.
S-a remarcat în timpul stagiului militar, la Huși, unde a îmbrăcat tricoul echipei Hușana, fiind coleg cu Ioan Iacob, actual oficial al clubului hușean.
De aici a fost luat imediat la Viitorul Vaslui, echipa etalon a județului, care evolua în divizia B.
Carmen Stan s-a acomodat imediat la noua echipă, unde a câștigat simpatia suporterilor. De altfel, Viitorul juca toate meciurile de acasă, cu tribuna ticsită cu aproximativ 10.000 de spectatori.
Viitorul Vaslui, din perioada 1977-1983, a fost cea mai iubită echipă din toate timpurile, din județ.
Din acea echipă au făcut parte jucători emblematici, precum Marinescu, Ioan Nicu, Georgescu, Dan Cănănău, Alexandru, Sandu, Păunescu, Spirea, Amarandei sau Adrian Porumboiu, mulți dintre ei trecuți la cele veșnice.
Vârful de carieră îl atinge la Oțelul Galați, echipă cu care promovează, în premieră, în Divizia A. S-a întâmplat asta în sezonul 1985-1986.
In acelasi sezon Carmen Stan a reușit, ca titular cu Oțelul, să producă o mare surpriză în Cupa României, eliminând pe Sportul Studențesc, în 16-imi.
Sportul tocmai învinsese Inter Milano în Cupa UEFA și avea în teren nume ca Gheorghe Hagi, Mircea Sandu sau Aurel Țicleanu.
Acel meci reprezintă totodată și recordul de asistență de pe stadionul Oțelul, peste 22.000 de spectatori fiind prezenți la meci, mulți alții urmărind partida din copaci, de pe tabelă, dar și de pe clădirile din jurul stadionului. Meciul a fost considerat drept primul joc mare din istoria Oțelului.
Carmen Stan s-a retras din fotbalul de performanță la Știința Navrom Galați, după care s-a ocupat de câteva grupe de copii și juniori.
În ultima vreme a renunțat la sport. Problemele de sănătate l-au determinat să se retragă alaturi de familie, unde a dus o viață modesta și discreta.
Din păcate, inima lui a cedat prea devreme, lăsând în urmă regrete și amintirea unui fotbalist model pentru generațiile din perioada 1977-1989.
Pe ultimul drum a fost condus de foști colegi de la Galați, mai puțin de la Vaslui. Nu l-au uitat cei de la Huși, care înaintea meciului de sambata, din Liga a 3-a, dintre Hușana și Bucovina Rădăuți (1-2), au ținut un moment de reculegere in amintirea sa. Dumnezeu să-l ierte si sa-l odihneasca in pace!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.