Wed. Aug 4th, 2021

În fața lui Dumnezeu nu este esențial cât de bogați sau săraci suntem”, spune IPS Ignatie, episcopul Husilor

2 min read

Ieri, in Duminica a XXII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huși.
În omilia rostită cu acest prilej, Ierarhul Hușilor a explicat în ce constă păcatul bogatului nemilostiv din Parabola rostită de Hristos, subliniind că insensibilitatea față de semeni ne depersonalizează:
”Când spui nume, spui persoană. Când spui persoană, spui dialog. Vezi chipul celuilalt, scăpăratul ochilor, gesturile, îl vezi pe celălalt în ansamblul său. Tot ceea ce vedem la celălalt, ca persoană, sunt cele care ne invită să intrăm în dialog. Orice reacție, cât de banală, este o invitație la dialog. Mai există și un dialog interior al nostru cu semenii în fața cărora, poate, ne este greu să spunem exact ceea ce gândim”, a spus IPS Ignatie, episcopul Husilor.
Părintele a arătat că nu bogăția, ci încremenirea în insensibilitate l-a făcut pe bogatul nemilostiv să ajungă în iad:
”Bogatul nemilostiv a trăit într-o insensibilitate cumplită. Nu a avut capacitatea lăuntrică să îl vadă pe amărâtul Lazăr. Săracului i se dă numele, pentru că el se comporta ca o persoană. Era atât de amărât, încât până și câinii veneau să îi lingă rănile. Modul de relaționare al bogatului din Evanghelie era mai josnic decât al câinilor”.
Totodată, Preasfinția Sa a descris comportamentul arivistului, a celui care crede că totul i se cuvine și trebuie să graviteze în jurul său, fiind opac la nevoile celor din jur:
„Bogatul s-a dus în iad pentru că nu știa să iubească. Avea comportamentul parvenitului.
Cum se comportă un arivist, un om plin de sine?
Crede că totul i se cuvine, inclusiv faptul de a fi arogant, de a se comporta cu bădărănie și grosolănie față de cei din jur. Acestea sunt ingredientele arivistului”, a incheiat IPS Ignatie, episcopul Husilor.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.