Sun. Jun 20th, 2021

Criza de sănătate pune pe butuci mediul privat

2 min read

Sute de firme din județul Vaslui și-au sistat activitatea din cauza pandemiei de coronavirus. Din cauza prăbușirii vânzărilor și a creditelor bancare, oamenii de afaceri au fost obligați să renunțe la afaceri. În ciuda programelor guvernamentale de stimulare a afacerilor, perspectivele apropiate sunt sumbre. Veniturile la bugetul național sunt în scădere, iar următorul lovit va fi sistemul bugetar.
Prelungirea crizei sanitare provocată de coronavirus a lovit sever afacerile de la nivelul județului Vaslui. Comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut, numărul firmelor înregistrate este mai mic cu 35%. Dacă anul trecut intrau pe piață 1.248 de firme, în acest an au fost deschise doar 803 societăți. La polul opus, sute de firme și-au oprit activitatea. În perioada ianuarie – septembrie 2020, au fost rediate de la Regitrul Comerțului 384 de firme, 131 au fost dizolvate, în timp ce 139 de societăți și-au suspendat activitatea.
Iar dacă mediul de afaceri nu produce și creează plus valoare, nici bugetele publice nu vor avea de unde să colecteze taxe și impozite. Fără venituri la buget, mai devreme sau mai târziu vor fi probleme tot mai mari pentru finanțarea instituțiilor publice.
Prăbușirea inițiativei private se vede și în fluxurile financiare ale agenților economici de la nivel local. În luna ianuarie 2020, agenții economici din județul Vaslui aveau credite bancare în monedă națională în sumă totală de 534 milioane de lei. După jumătate de an de pandemie de coronavirus și debutul crizei economice, împrumuturile contractate la bănci au scăzut la valoarea de 520 milioane de lei.
Conform datelor Băncii Naționale a României, situația nu este mai bună nici în ceea ce privește împrumuturile în valută. Dacă în luna ianuarie firmele aveau contractate credite la instituțiile financiare care totalizau suma de 56,3 milioane de lei, la sfârșitul lunii iunie a acestui an valoarea împrumuturilor s-a diminuat la 47,9 milioane de lei. Practic, societățile comerciale nu au mai apelat la credite bancare pentru a-și susține activitatea sau a demara noi investiții, fenomen care se traduce printr-un blocaj la nivel economic.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.