Tue. Nov 30th, 2021

Incepand cu 1 noiembrie trebuie să vă echipați mașinile cu anvelope de iarnă! Încep cozile la vulcanizările din județul Vaslui!

2 min read

1 noiembrie reprezinta prima zi in care, ca în fiecare an, șoferii vasluieni încep să-si puna întrebarea: „Când îmi pun anvelopele de iarnă?” sau „Sunt obligat să schimb anvelopele de la 1 noiembrie”. In principiu, de la 1 noiembrie ar trebui montate anvelopele de iarnă, însă nu este obligatoriu. Da, acestea sunt obligatorii dacă doriți să circulați pe drumuri publice, la munte, pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Puteți circula și cu anvelope de vară, dacă mergeți în acele zone, însă dacă veți fi prinși de Poliția Rutieră riscați să primiți amenzi grele.
La munte, deja în urmă cu aproape o lună de zile au căzut primii fulgi de zăpadă. Dacă mergeți pe anumite drumuri din Harghita, de exemplu, veți găsi porțiuni cu zăpadă, așa că ar fi bine să aveți mașina dotată cu anvelopele de iarnă.
Potrivit Codului Rutier, este interzisă circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5/2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.
Dupa cum prevede legea, șoferii care nu se conformează și sunt prinși că nu și-au schimbat cauciucurile riscă amenzi consistente.
Cei care circulă pe șosele acoperite cu gheață sau zăpadă și au mașinile neechipate de iarnă, dacă sunt descoperiți, riscă amenzi între 1.300 și 2.900 lei.
Pe lângă amendă, poliția va reține și certificatul de înmatriculare al mașinii. Potrivit Registrului Auto Român (RAR), legea care obligă șoferii să monteze pe mașini anvelope de iarnă precizează clar cum trebuie să arate indicatorul de legalitate al acestora.
Acestea se pot identifica cel mai simplu prin prezenta pe laterale a literelor M și S, sub formă: M^S, M.S. sau M&S.
Este de așteptat ca, de luni dimineață, să se formeze cozi uriașe la vulcanizările din județ, mai ales că vremea se va răci în următoarele zile și ar putea apărea primii fulgi, spre jumătatea lunii noiembrie.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.