Sun. Jun 20th, 2021

Dezbateri derulate de Centrul Europe Direct

2 min read

In luna noiembrie, Centrul de Informare Europe Direct Vaslui, din cadrul Consiliului Judeţean Vaslui, derulează seria de 7 dezbateri cu titlul NO Fake, NO Hate!, adresate tinerilor din județul Vaslui.
Interesul tinerilor pentru platformele social media este foarte ridicat peste tot în Europa, transformând mediul online într-unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru informare, socializare și mai nou, învățare. Dar, pe lângă numeroasele avantaje pe care ni le oferă, internetul poate reprezenta și o capcană prin care pot fi propagate informații false sau parțial neadevărate, cu intenția dezinformării.
Subiect care ocupă un interes sporit în politicile Uniunii Europene, dezinformarea, a devenit din ce în ce mai puternică în spațiul online, în contextul pandemiei COVID. De aceea, UE și statele membre depun eforturi pentru a îmbunătăți și consolida Planul de Acțiune din 2018 împotriva dezinformării, precum și de a sprijini cetățenii să-și dezvolte o gândire critică, să crească nivelul de conștientizare și să sporească reziliența societății.
Pentru a contribui la identificarea și conștientizarea știrilor false, a tipurilor de dezinformare existente, ale efectelor acestora asupra populației, dar mai ales pentru a promova o cultură a toleranței pe canalele de social media, reprezentanții Europe Direct Vaslui vor dezbate cu tinerii vasluieni despre acțiunile concrete pe care le-a adoptat Comisia Europeană în acest domeniu, precum și despre comportamentul pe care îl putem avea fiecare dintre noi, în lupta împotriva dezinformării. Dezbaterile se vor desfășura online, pe platforma Webex sau fizic, la sediile unităților de învățământ (acolo unde spațiul va permite), iar detaliile legate de calendar și aspectele logistice vor fi comunicate direct participanților, de către echipa centrului Europe Direct Vaslui. La această acțiune sunt invitate toate unitățile de învățământ liceale din județ, înscrierea realizându-se pe principiul “primul venit, primul servit”.
Având în vedere tematica propusă și expertiza presei locale în realizarea și furnizarea informațiilor în spațiul public, invităm reprezentanți ai mass mediei să ni se alăture în cadrul dezbaterilor, pentru a beneficia de părererea profesioniștilor în legătură cu acest fenomen.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.