Fri. Mar 29th, 2024

Vom scăpa de ”coșmarul” bacului de la Galați

2 min read

Podul de la Brăila incepe sa prinda contur

In fiecare an foarte multi vasluieni care pleacă spre Litoral folosesc o rută care le-a creat mari nemulțumiri. Mulți turiști din județ merg la mare si ajung la Galați, localitate de unde începe coșmarul. Cozile din timpul verii, cu ore întregi pierdute în așteptarea bacului de peste Dunăre, atât la dus, cât și la întors, au creat mari probleme vasluienilor. Să pierzi cate 3-4 ore în timpul sezonului estival înseamnă un coșmar si mai-mai ca îți trece cheful de distracție. Iata ca sunt și vești bune: situația se va schimba în urmatorii 2-3 ani.
La Brăila se construiește un pod care va face ca bacul de la Galați să devină amintire. Podul peste Dunăre de la Brăila se conturează a fi un proiect cu adevărat impunător. Două turnuri de aproape 200 de metri înălțime de care se vor prinde două cabluri de oțel care vor susține un tablier metalic de peste 20.800 de tone. Între cele două turnuri deschiderea podului va fi de aproape 1.120 de metri, puțin mai mică decât deschiderea celebrului pod Golden Gate din San Francisco. Podul de la Brăila va măsura aproape 2 kilometri, iar pe lângă el se construiesc și alți 23 de kilometri de drum expres.
Contractul pentru Podul de la Brăila a fost semnat în 2017 cu Asocierea Astaldi (Italia) – IHI Infrastructure Systems (Japonia) pentru circa 2 miliarde de lei. Construcția propriu-zisă a început în 2019, cu lucrari la cele două turnuri. În prezent lucrările la pod au ajuns la un stadiu de aproximativ 25%.
În paralel, la șantierul naval Fincantieri din Brăila se lucrează la realizarea tablierului metalic al podului, folosindu-se tablă de la combinatul Liberty din Galați.
După ridicarea celor două turnuri, care vor avea fiecare 192,64 metri și vor fi practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene), va urma operațiunea de ridicare a cablurilor uriașe de oțel, care vor susține tablierul podului.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.