Fri. Dec 4th, 2020

‘Copii cu ochii la stele”

2 min read

”Sa invatam despre cer”

Cel mai mare telescop pentru observații solare din România va fi prezent în premieră în judeţul Dâmboviţa, la un centru social pentru copii.
La inițiativa Asociației „Șansa Ta”, în parteneriat cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, coordonat de muzeograful Ciprian Vîntdevară, in cursul zilei de maine copiii de la Centrul Social „Şansa Ta”, din comuna Bilciureşti, judetul Dâmboviţa, vor participa la observații astronomice nocturne, începând cu orele 18.00. Copiii vor putea privi la Luna, la principalele stele din constelațiile cerului de toamnă şi la planetele Saturn, Jupiter și Marte.
Acţiunea va continua si joi, 22 octombrie, de la orele 11.00 până la orele 13.00. Copiii de la centrul social şi alti copii care doresc să înveţe cat mai multe despre cer vor putea observa detaliile din atmosfera solară în H-alpha, prin telescopul solar Lunt Tha, cu apertura de 152 mm, cu distanța focală de 900 mm și cu filtru de blocare B3400.
”Principalul scop al acestei activități este acela de a-i familiariza pe copii cu astronomia şi cu instrumentele performante de observare a spaţiului cosmic.
Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei Soarelui, cu scopul promovării ştiinţei şi cercetării în rândul copiilor.
Acest proiect a fost posibil cu sprijinul financiar al Rostar S.A.”, ne-a declarat Ciprian Vintdevara, muzeograf in cadrul Muzeului ”Vasile Parvan” din Barlad, institutia de cultura care detine cel mai mare telescop din tara.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.