Sun. Jun 20th, 2021

IPS Ignatie, Episcopul Hușilor: „Când păcătuim este ca și cum am arunca noroi pe rochia unei mirese, la nuntă”

2 min read

Credincioșii Parohiei Crâng, Protopopiatul Bârlad l-au primit în satul lor pe Inalt Prea Sfințitul (IPS) Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, care a săvârșit aici Sfânta Liturghie și a hirotonit întru preot pe noul paroh al acestei comunități.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre mesajul central al cărții profetului
”Sfântul Proroc Osea este cel care numea, în vremea sa, pe poporul lui Israel, «popor desfrânat», când acesta decidea să se închine la zeii proiectați de mintea omului. Îi numea astfel în sensul că nu își respectau fidelitatea față de Dumnezeu, de a-I dărui dragostea lor și întreaga lor credință.
Când citim în Vechiul Testament, mai ales la proroci, texte în care ei admonestează Poporul ales, numindu-l «popor desfrânat», acestea au sensul de infidelitate față de Dumnezeul Cel adevărat.
Cand păcătuim, noi devenim infideli lui Dumnezeu. I-am promis lui Dumnezeu, prin Tainele Bisericii și prin rugăciunile noastre, să Îi dăruim viața noastră, întreaga noastră existență. Ar trebui să fim fideli acestei promisiuni.
Din păcate, nu reușim, pentru că suntem slabi și avem mai ușor tendința de a accepta răul în viața noastră, decât de a ne nevoi pentru a ne îndrepta, pentru a smulge din suflet buruienile păcatului, ale urii, ale invidiei și ale oricărei patimi.
Ierarhul Hușilor a subliniat puterea de regenerare sufletească pe care o dă pocăința sinceră:
Toți avem nevoie de mângâiere de la Dumnezeu.
Nimeni nu ne poate atinge sufletul cum o face Domnul cu mângâierea Sa, oricâtă dragoste ne-ar împărtăși și oricâtă pace și seninătate ar avea în suflet.
Sfântul Proroc Osea ne spune: «Găsiți rugi de pocăință» – încercati să vă rugați cu propriile cuvinte, părându-vă rău de relele pe care le faceți. Dumnezeu este atât de generos încât ne dă mult mai mult decât merităm.
Prorocul Osea ne recomandă o rugăciune foarte frumoasă: «Iartă-ne orice fărădelege, ca să ne bucurăm de milostivirea Ta și să aducem, în loc de tauri, lauda buzelor noastre»După ce Domnul ne iartă, vine și milostivirea Sa. Din păcate, noi căutăm mângâiere, dar nu cerem iertare pentru păcatele noastre.
Ori de câte ori păcătuim, să facem o rugăciune, până să ajungem la Spovedanie”, spune IPS Ignatie, episcopul Husilor.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.