Sat. Oct 31st, 2020

Costeștiul, pret de câteva ore, capitala agriculturii din Moldova

2 min read

Societatea Evel-H Costești, organizatoarea actiunii

Zeci de fermieri din județele Bacău, Vaslui și Iași s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în primitoarea locației a firmei Evel-H, din comuna Costești. Gazda reuniunii, ing. Dan Hurduc, managerul Evel-H, a organizat impecabil această întâlnire extrem de importantă pentru viitorul agriculturii din regiunea de Nord-Est.
A fost o întâlnire la care fermierii și-au spus păsurile, au cerut sprijin de la Ministerul Agriculturii sau au venit cu idei de îmbunătățire a relației de colaborare fermier-minister.
Cum era de așteptat, marea durere a fermierilor, fie că sunt din Iași, Bacău sau Vaslui, este lipsa irigațiilor, cu toate nemulțumirile care decurg de aici. De altfel, ministrul Oros a recunoscut că nu a venit niciodată prin județul Vaslui, fiind unul dintre cele patru județe din România în care nu a ajuns până acum.
Clubul Fermierilor Români, la care ing. Hurduc este membru fondator, din 2018, a fost reprezentat de către Florian Ciolacu, director executiv, cel care a condus discuțiile, în numele fermierilor prezenți la întâlnirea cu ministrul Oros.
Se doreste abordrea câtorva lucruri esențiale. Relația dintre arendaș și arendator, cum se pot comasa terenurile, regimul proprietății, relația între fermieri și gestionarii fondurilor de vânătoare. Lucrurile sunt foarte diferite. Este o perioadă agitată, în care toată lumea vine cu propuneri populiste, nerealizabile. Va trebui ca, în următorii 7 ani, cât mai mulți dintre banii europeni să ajungă la fermierii adevărați.
De altfel, după cum sublinia managerul Evel-H Vaslui, la întâlnirea cu ministrul au venit și fermieri cu 100 sau 180 de hectare, fermieri cu 700 sau 800, 1.000 de hectare, sau fermieri cu 2.500 sau 3.000 de hectare, fiecare cu propriile probleme.
Exista o mare problemă în România, iar aceasta o reprezinta oamenii. Nu mai are cine să conducă afacerile în agricultură. Peste 50% dintre cei care lucrează în agricultura României au peste 55 de ani. Nu are cine să continue afacerile părinților, agricultura va fi afectată, pe termen mediu, din această cauză. Mai toti cei prezenti au afirmat, la unison, ca agricultura romaneasca este în pericol. Una dintre problemele abordate ieri a privit modul în care fermierii, care fac parte din Clubul Fermierilor Români, pot afla mai multe detalii despre asigurări, având în vedere că în zona Moldovei, la Vaslui, în mod special, a fost un an secetos.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.