Thu. Oct 1st, 2020

Personalitati vasluiene, „cetateni de onoare” ai urbei noastre!

3 min read

Un dascal, un medic si un cadru didactic au primit acest onorant titlu

Consiliul Local s-a întrunit, în ședință extraordinară, pentru conferirea titlului de cetățean de onoare la un numar de trei vasluieni.
Este vorba despre profesoara Elena Anușca-Doglan, medicul Valeriu Lupu precum și inginerul Ilie Lia.
Numele profesoarei Elena Anușca-Doglan este asociat, in primul si in primul rand cu Festivalul Internațional de gimnastică și dans ”Prietenia”, organizat in municipiul resedinta de judet de nu mai putin de 36 de ani.
Dascălul vasluian are participări numeroase la festivaluri in țară și străinătate, impreuna cu cei de la Palatul Copiilor, evenimente la care a obținut numeroase premii și distincții.
Elena Anușca-Doglan este actualmente președintele Asociației Județene Sportul pentru Toți, implicându-se activ în organizarea unor evenimente sportive, gen Săptămâna Europeană a Sportului, cu mii de participanți.
”Dăruirea doamnei profesor pentru copiii Vasluiului poate fi egalată doar de dragostea față de familie şi de propriii copii. Mii de elevi din orașul nostru au învăţat sub indrumarea exigentă, dar mereu inimoasă, a Elenei Anușca-Doglan. Personalitatea vibrantă a acesteia și cariera didactică încununată de numeroase succese sunt doar două dintre motivele pentru care propun compartimentului de specialitate întocmirea raportului și promovarea, în plenul Consiliului Local al Municipiului Vaslui, a proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Vaslui doamnei profesor Elena Anușca-Doglan”, se arată în referatul la proiectul de hotărâre.
Medicul Valeriu Lupu este un distins reprezentant din domeniul medicinei vasluiene, cel care, prin realizările sale, se înscrie incontestabil în rândul celor care fac cinste acestui oraș, cel care prin sudoarea frunţii şi prin eforturile deosebite depuse a reușit să salveze nenumărate vieţi.
A publicat peste 100 de articole de istorie literară, istoriografie medicală, critică literară, critică de film, evocări, recenzii etc. Colaborează la numeroase reviste și publicaţii: Pagini Medicale Bârlădene, Permanenţe, Medica Academica, Elanul, Arheu, Meridianul, Revista de istorie a Medicinei “Victor Gomoiu”, Documenta Haematologica, Prutul, Lohanul etc.
Este membru al mai multor societăți de ştiinţe medicale: Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Genetică Umană, Societatea Română de
Gastroenterologie, Societatea Română de Istoria Medicinii, Societatea Medicilor Scriitori și Publicişti din România, și a fost inclus în WHO is WHO — Enciclopedia Internațională a Personalităţilor, 2010. În prezent continuă activitatea medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi Spitalul Municipal Huși, fără a renunţa la activitatea publicistică. Din pacate medicul vasluian a absentat, motivat, de la intalnire.
Inginerul Ilie Lia este considerat un reper în domeniul construcțiilor civile ale Vasluiului, cel care, prin realizările sale, se inscrie incontestabil în rândul celor care fac cinste acestui oraș, cel care prin sudoarea frunţii și prin eforturile deosebite depuse a reușit să clădească o mare parte din Vasluiul pe care îl vedem astăzi. De remarcat si faptul ca acest eveniment a fost trecut in suita de manifestari care marcheaza Zilele Culturale ale municipiului Vaslui si care au loc sambata, 15 si duminica, 16 august.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.