18/05/2024

6 dintr-o..lovitura la Zilele Culturale ale Vasluiului!!

2 min read

In fiecare an Primaria Vaslui si Consiliul Local, alaturi de cateva institutii colaboratoare organizau, cu mare fast, Zilele Culturale ale municipiului Vaslui. Iata insa ca pandemia din acest an, cauzata de Covid-19, a determinat oficialitatile orasului si judetului sa renunte la unele evenimente care faceau deliciul tuturor participantilor. Astfel, au fost nevoiti sa renunte la concertele cu artisti cunoscuti ai tarii, la intrecerile sportive dar si la nelipsitii mici si..nelipsita bere!! In acest an actiunile sunt cu adevarat..culturale si numai culturale!! Ceea ce, pana la urma, este mai mult decat imbucurator. Dar sa le punctam pe cele de astazi, pe scurt, la cateva dintre ele urmand a ne opri mai pe larg. In prima zi au avut loc nu mai putin de sase manifestari, urmand ca maine sa se desfasoare alte patru, care mai de care mai interesante. Incepand cu orele 10.00, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” a avut loc un ”Portret de autor vasluian – Grigoraș Vasilica, prezentat de Liliana Moga, fosta colega chiar la biblioteca vasluiana cu respectiva scriitoare si prof. Pavel Toma. ”Sărbătoriții lunii august – autorii vasluieni prof. Ioan Baban și dr. Lupu Valeriu”, a fost un alt moment apreciat de catre cei prezenti la cunoscuta institutie de cultura vasluiana condusa, in calitate de director, de prof. Gelu Voicu Bichinet. La cele doua actiuni au luat parte primarul Vasile Paval, care a tinut o alocutiune, precum si cei doi viceprimari, Daniel Neacsu si Dragos Cazacu.
A urmat, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”, o expoziție fotodocumentară in aer liber intitulata „Vasluiul de ieri și de azi”. Activitatea a fost prezentata de Ramona Mocanu, managerul muzeului si, in mod deosebit, dr. Laurentiu Chiriac, muzeograf. Si la aceasta actiune, ca si la majoritatea evenimentelor din cele doua zile, au luat parte primarul Paval precum si cei doi viceprimari amintiti mai sus.
In Parcul M+S s-au inaugurat busturile poetului Ion Iancu Lefter și Dr. Gheorghe Andreescu. Prezentările au fost susținute de prof. Teodor Pracsiu, prof. Sorin Popoiu precum și de sculptorul Gh. Alupoaei.
La orele 12.00, tot la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a avut loc lansarea Proiectului intitulat „Figuri emblematice feminine ale meleagurilor vasluiene” dar şi Parada costumelor de epocă care evocau personalitatile Mariei Voichița, Elenei Cuza și Luizei Zavloschi, alături de costumele lui Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, Emil Racoviță, Constantin Tănase, mareșalul Constantin Prezan și sergentul „Peneș Curcanul” (Constantin Țurcanu).
Penultima actiune din prima zi a manifestarilor s-a desfasurat pe scena Parcului Copou. A fost vorba de premierea Elevilor de 10 și a proiectelor câștigătoare din cadrul Concursului „Primar pentru o zi”.
In final, la sediul Primăriei municipiului Vaslui, s-a consumat ședința online a Consiliului Local pentru acordarea titlului de Cetățean de onoare la trei dintre personalitatile orasului nostru. Este vorba de medicul Valeriu Lupu, prof. Anusca Elena Doglan si ing. Lia Ilie.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.