Thu. Oct 1st, 2020

IPS Ignatie: “A fi smerit nu inseamna sa fii un om prost”

3 min read

Inalt Prea Sfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din oraşul Negreşti, Protopopiatul Vaslui.
Din soborul slujitorilor au făcut parte şi părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, părintele protopop Adrian Chirvasă şi părintele paroh Liviu Drăgan.
În cuvântul adresat celor prezenţi Ierarhul Huşilor, evidenţiind smerenia Maicii Domnului, a vorbit despre puterea acestei virtuţi de a transfigura viaţa omului:
„Maica Domnului ne dă mărturie, în cântarea pe care a rostit-o imediat după ce s-a întâlnit cu verișoara sa, Elisabeta, despre motivul pentru care Dumnezeu a găsit potrivit să vină să se zămislească din pântecele ei. Dumnezeu S-a uitat spre smerena ei: «a căutat spre smerenia roabei Sale».
Toţi cei care suntem angajaţi în a trăi o viaţă creştină autentică, conform cu ceea ce ni se cere în Evanghelie, dorim ca Dumnezeu să vină în inima noastră, să îşi facă loc în viaţa noastră.
Prin Taina Sfântului Botez, trupul nostru a devenit «biserică» a lui Dumnezeu.

Din cauza păcatelor, credinţa noastră, căldura dragostei noastre s-a răcit, iar noi ne-am depărtat.
Un om smerit te odihneşte. Dacă stai în preajma lui, primeşti linişte.
Hristos, Dumnezeul-Om ne-a învăţat, cel mai minunat, calea smereniei. El, Dumnezeu fiind, S-a smerit în faţa noastră, întrupându-Se, răstignindu-Se şi înviind pentru mântuirea noastră. Pe toate le-a făcut din smerenie”, a transmis IPS Ignatie.
Acesta a evidenţiat si faptul că cei stăpâniţi de patima opusă smereniei, mândria, îşi manifestă, cu vizibil disconfort, atitudinea refractară faţă de faptele izvorâte din credinţă:

„Smerenia nu numai că dăruieşte pace şi linişte, dar ea şi deranjează. Îi deranjează pe cei foarte mândri.
Şi astăzi se întâmplă la fel.
Cu cât veţi vedea oameni năpustindu-se asupra celor smeriţi, care vor să îşi trăiască credinţa autentic, este semn că sufletul acelora este bolnav de mândrie. Domnul ne spune, în Epistola Sfântului Iacov 4, 6 şi 10: «Dumnezeu, celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har. Smeriţi-vă înaintea Domnului şi El vă va înălţa».
Din păcate, trăim într-o lume domniată de oameni mândri. Aceştia caută, cu orice preţ, să fie în centrul atenţiei şi să fie lăudaţi, să li se recunoască meritele. Dumnezeu ne învaţă că omul smerit este cel care face toate lucrurile în taină. Desigur, a fi smerit nu înseamnă a nu mărturisi despre binefacerile pe care Dumnezeu le aduce în inima ta. Există o prevalenţă a faptelor în detrimentul cuvintelor.
Pentru omul mândru, vorbele sunt pe primul plan, promisiunile deşarte, cele care nu au niciun corespondent cu concreteţea faptelor. A fi smerit nu înseamnă să fii un om prost. A fi smerit înseamnă ca faptele tale să fie cele care vorbesc. Să ai acoperire prin faptele tale. Dacă, într-un examen de sinceritate a conştiinţei, simte smerenia celui pe care nu-l simpatizează, va începe să îl calomnieze gratuit, fără nici un fel de fundament”, a mai mentionat episcopul Husilor. La finalul slujbei Părintele Episcop Ignatie a mulţumit părintelui Liviu Drăgan, cu ocazia ieşirii la pensie, pentru activitatea pastorală desfăşurată pe parcursul celor 40 de ani de slujire preoţească.El a evidenţiat rolul prezenţei şi lucrării preotului în mijlocul comunităţii creştinilor.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.