Sat. Sep 26th, 2020

Acţiuni de evaluare a pagubelor la culturile agricole

2 min read

Ȋncepând din data de 22 iulie 2020, de la nivelul primăriilor, zilnic, sunt transmise rapoarte operative privind pagubele declarate la culturile agricole, pagube ce sunt asociate fenomenului meteorologic de seceta pedologica.
Ȋn acest context, a fost emis Ordinul Prefectului privind reactualizarea componenţei comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole produse în urma fenomenului de secetă pedologică, nr. 231 din 3 august 2020. Comisiile sunt formate din trei persoane aparţinând Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Vaslui, Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură Vaslui și primăriei locale.
Astfel, până la această dată, suprafaţa totală declarată de producătorii agricoli ca fiind afectată de secetă este de 27.757 ha, din care: porumb 13.452 ha, floarea soarelui 12.370 ha, soia 246 ha, mazăre 267 ha, lucernă 626 ha iar diferenţa, de 796 ha, reprezintă alte culturi.
Ȋncepând din data de 3 august 2020, în fiecare zi comisiile se deplasează în teren, pentru a constata, la fiecare producător agricol în parte și pe fiecare parcelă cultivată, gradul de afectare al culturii agricole.
”Ȋn ceea ce privește acţiunea de recoltare a culturilor înfiinţate în toamnă, precum și a unor culturi de primavară, se propie de final, respectiv din suprafaţa totală de 84.432 ha culturi de toamnă au fost recoltate, până la această dată, 83.562 ha iar, în cazul culturilor de primăvară, cum ar fi la orzoaică, ovăz, in, mazăre, grâu de primăvară, acestea au fost recoltate în procent de 66% din suprafata aflată în cultură, respectiv de 6.260 ha.
Ca urmare a secetei excesive și persistente în timp, care s-a manifestat pe tot teritoriul judeţului Vaslui și aproape pe tot parcursul anului agricol, producţiile medii la nivelul judeţului sunt foarte mici comparativ cu anul precedent. Ca și exemple, amintim la cultura grâului, până în prezent, producţia medie este de 1.278 kg / ha comparativ cu anul trecut, respectiv de 3.842 kg/ha iar, la rapiţă, producţia medie realizată este de 1.025 kg/ha faţă de 1.748 kg/ha în anul 2019”, ne-a declarat Gigel Crudu, director executiv al Directiei Judetene pentru Agricultura Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.