Fri. Sep 18th, 2020

Handbalistii vasluieni, amicale la Turda!

5 min read

Potaissa Turda a invitat echipele Minaur Baia Mare, CSM Vaslui și CSM Bacău la un turneu, dar ultima echipă nu s-a putut organiza. Astfel, întrecerea amicală s-a redus la trei formații.
Ardelenii au trecut la acțiune, fără a mai aștepta vreun semnal de undeva. Au contactat Direcția de Sănătate Publică din Cluj și au anunțat că vor să găzduiască partide de antrenament – jocuri amicale. Răspunsul primit de Potaissa Turda a fost unul favorabil, dar cu respectarea unor condiții. Astfel, toate cele trei participante au fost obligate să respecte un calendar de testare, obligatoriu test RT-PCR, cu 2 zile înainte de desfășurarea partidelor. Acest lucru a fost valabil și pentru arbitri.
Dincolo de această obligativitate, Potaissa Turda a luat măsuri suplimentare din postura de club organizator, iar înaintea turneului a trimis echipelor participante următorul regulament:
primele meciuri de handbal „declarate” în România
Jucătorii care au rămas pe margine au avut obligativitatea de a purta măști.
Înainte ca echipele să ajungă la sala de sport, acestea vor trimite lista participanților cât și rezultatul testării RT-PCR efectuate cu maxim 48 de ore înaintea începerii competiției.
Purtatul măștii de protecție este obligatorie în toate situațiile, exceptând cazul în care sportivul intră efectiv în joc.
Se va măsura temperatura la fiecare membru al delegațiilor participante la turneu cu un termometru contacless și temperatura va fi consemnată într-un tabel de către organizatori.
Dacă temperatura corporală depășește 37.3 grade se va reface testarea după 5 minute și în cazul în care aceasta rămâne peste parametrii stabiliți, respectivei persoane îi va fi interzis accesul în sala de sport.

Accesul în sală se face pe căi de acces diferite, direct pe suprafața de joc fără utilizarea vestiarelor comune.
La sfârșitul jocului nu se vor utiliza dependințele. Dezechiparea și dușul vor fi făcute la hotelul la care sunt cazate echipele.
La intrarea în sală, jucătorii se vor dezinfecta pe mâini cu Meditol, cât și pe încălțările cu care au intrat în sală, călcând pe covorul îmbibat în dezifectant.
Fiecare participant la meci va completa un formular (da/nu) care conține simptome posibile ale COVID-19 și confirmă cele declarate prin semnătură. Dacă una sau mai multe întrebări va avea „da” ca răspuns, se va lua o decizie privind accesul și permisiunea de desfășurare a activității de către responsabilul de igienă.
Formațiile vor veni la sală direct echipate de joc, jucătorii se vor schimba în sectoarele de tribună special amenajate conform normativelor.
În zona comună va fi desemnată o persoană care se va ocupa de dezinfectarea spațiilor comune atinse cu mâinile. Aceasta va purta în permanență mască de protecție și mănuși și va păstra distanța recomandată față de jucătorii echipelor, staff și brigada de arbitri.
Fiecare sportiv va lua loc pe banca de rezerve sau în tribună pe locurile special delimitate.
Jucătorii celor două echipe nu vor ieși în același timp la încălzire si vor evita orice contact direct cu adversarul pe durata incalzirii;
La începutul meciului nu se va efectua tradiționalul salut al echipelor.
Nu se va face prezentarea componenților echipelor.
La fiecare 10 minute, mingea de joc se va schimba cu una nouă. Mingea utilizată se va dezinfecta de persoana desemnată.
Staff-ul medical, antrenorii care vor lua loc pe banca și jucătorii de rezervă vor purta măști și vor păstra o distanță de doi metri între ei pe locurile special amenajate. Excepție de la purtarea măștii o va avea antrenorul principal cu condiția păstrării unei distanțe de minimum 2 metri față de alte persoane.

S-au desfășurat, asadar, primele meciuri de handbal după Covid-19, cu acordul DSP. Rezultatele nici nu au avut o mare însemnătate, ci mesajul acestui turneu a fost cu totul altul: Se pot desfășura meciuri de handbal și în România, respectând un set de reguli.
Potaissa Turda a învins CSM Vaslui cu scorul de 39-28 (18-12). Cele două formații au evoluat în următoarele alcătuiri:
Potaissa: Irimuș, Șelaru; Cîntec 4, Ghivil 3, Pințoiu 1, Pop 7, Thalmaier 2, Totoi 1, Dragas 1, Talas 6, Ghiță 7, Szoke 1, Pavel 5, Lazăr, Rohozneanu, Vereș 1.
CSM Vaslui: Petrila, Erhan, Cioată; Popa 4, Petrea, Vancea 4, Cumpănici 5, Burdulea, Amihăesei 2, Acatrinei 4, Dragon, Hușanu 1, Karamyshev 1, Cîrchea 5, Carali 1, Voinea 1.
În al doilea meci, puternica formatie a Minaurului din Baia Mare a învins CSM Vaslui la limită, cu scorul de 27-26.
Minaur: R. Pop, Ciobanu, Buzogany; Nagy 1, Buguleț 2, Busecan, Edmilson 4, Buzle 4, Ramba 1, Skrobic, Kotrc 3, Haiduc 3, Csepreghi 3, Toledo 1, E. Pop, Cristescu, Bera 5, Dobra, Oargă.
CSM Vaslui: Petrila, Erhan, Cioată; Popa 1, Petrea, Vancea 1, Cumpănici 1, Burdulea, Amihăesei 2, Acatrinei 9, Dragon 3, Hușanu 1, Karamyshev 1, Cîrchea 1, Carali 2, Voinea 3.
În cadrul turneului se mai desfășoară partida Potaissa Turda – Minaur Baia Mare. De remarcat ca din trupa vasluiana, pregatita din aceasta vara de Alin Bondar, lipsesc doua dintre achizitii. Este vorba despre pivotul rus Kasatkin si conducatorul de joc muntenegrean Igor krivokapic. Meciurile de la Turda au însemnat pentru antrenorul Alin Bondar debutul pe banca tehnică a echipei CSM Vaslui. El nu s-a putut baza pe noile achiziții, Igor Krivokapic și Viacheslav Kasatkin, care nu au putut ajunge in tara din cauza faptului ca încă nu au vize pentru Romania.
„Ne-am simțit foarte bine din nou la handbal, chiar ne era dor. Am respectat acel protocol încheiat de clubul Potaissa Turda cu Directia de Sanatate Publica Cluj. Am purtat măști, nu a intrat nimeni fără a fi testat Covid, totul a fost în regulă. Se poate juca și handbal. Am plecat la drum cu un nou antrenor, au jucat toți copiii, fără să ne intereseze neapărat rezultatele”, a fost declaratia lui Bogdan Cristea, directorul de la CSM Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.