Sat. Oct 16th, 2021

Noi masuri instituite de CNSU

2 min read

Secretarul de stat în Ministerul Administratiei si Internelor, Raed Arafat, a anunțat, la începutul ultimei ședințe de Guvern, măsurile care s-au hotarat după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
Se certifică pandemia de Covid-19. Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat. Criteriul de risc: rata de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile mai mare decât cea din România. Lista țărilor respective se revizuiește săptămânal de INSP.
Carantină pentru cei care au intrat în contact cu persoane infectate cu Covid-19.
Sunt exceptate persoanele care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar, lucrătorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu și membrii familiilor acestora, studenții români care au examene sau care încep studiile, membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive.
Se instituie măsura carantinării pentru persoaneSecretarul de stat a citit textul Hotărârii:

Articolul 1: Se certifică pandemia de COVID-19 declarată de OMS la 11 martie 2020.

Articolul 2: alin 1. Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic ridicat, stabilite la alin2.

– Alin.2. Criteriul pe baza căruia se face stabilirea ţărilor sau zonelor de risc epidemiologic ridicat este reprezentat de rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de înfectare la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare decât cea din România.

– Alin. 3. INSP stabileşte lista ţărilor prevăzute la alin 2.

– Alin. 4. Lista se actualizează, revizuieşte săptămânal, lunea, de către INSP şi este publicată pe site-ul INSP.

Articolul 3. Sunt exceptate de la măsura de la articolul 2 următoarele persoane care nu prezintă simptome:

– a) persoanele care vin din ţările menţionate la articolul 2, alin 3, dar care înaintea sosirii în România au petrecut o perioadă de minim 14 zile în una sau mai multe ţări pentru care nu este instituită această măsură

– b) conducătorii autovehiculelor transport marfă cu capacitatea mai mare de 2,4 tone

– c) ) conducătorii vehiculelor cu mai mult de 9 locuri pe scaunele care au intrat în contact cu persoane infectate, prin decizia DSP.

Pentru naștere, căsătorie, deces, tratament medical, preschimbare documente de identitate șamd poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină”, a anunțat Raed Arafat, la începutul ședinței de Guvern.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.