Fri. Mar 29th, 2024

ARESTAT PREVENTIV PENTRU ÎNȘELĂCIUNE COMISĂ PRIN METODA „ACCIDENTUL”

4 min read

Politistii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au finalizat cercetările față de un bărbat de 30 de ani, din județul Bacău, bănuit de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prin metoda ”Accidentul”. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Prejudiciul cauzat este de 5.000 de lei.
La data de 26 martie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au fost sesizaţi, prin apel 112, cu privire la faptul că, o femeie de 58 ani, din municipiul Vaslui, judeţul Vaslui a fost înşelată prin metoda „ Accidentul”, cu suma de 5000 lei.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, la data de 26.03.2020, bărbatul în vârstă de 30 de ani ar fi contactat telefonic persoana vătămată, cu scopul de a o induce în eroare cu privire la necesitatea unui membru al familiei acesteia de a fi supus unei intervenții medicale. În acest sens, femeii i s-a solicitat o anumită sumă de bani, apelantul pretinzând, în mod nereal, că ar deține calități oficiale și că i-ar putea oferi ajutor.
Mai mult, persoana bănuită ar fi trimis la domiciliul persoanei vătămate un curier, de unde acesta ar fi ridicat suma de bani pretinsă la telefon.
Prejudiciul total cauzat persoanei vătămate este de 5.000 de lei.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub coordonarea unității de parchet competente, au propus luarea măsurii arestării preventive față de bărbat, instanța de judecată admițând propunerea. Astfel, persoana în cauză a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Reamintim, astfel modalitatea prin care infractorii se îmbogățesc, pe seama unor persoane care dau curs cu ușurință solicitărilor telefonice de a oferi (depune) bani (în conturile) unor persoane necunoscute.
Infractorii utilizează calităţi false (în general rudă cu victimele înșelăciunilor, avocat, doctor, magistrat) şi solicită telefonic diferite sume. Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) sunt în spital sau au fost reţinute de organele de poliţie pentru săvârşirea unor accidente de circulație (cu victime decedate sau rănite grav). Banii solicitați reprezintă onorariul avocatului sau trebuie plătiți victimei presupusului accident, pentru a fi evitată întocmirea unui dosar penal şi pedeapsa cu închisoarea. Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, uşor de impresionat, care au membri din familie în străinătate şi care deţin bani la domiciliu. În prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a infractorilor. Pentru reușita unor astfel de acțiuni, aceștia mizează pe mai mulți factori: incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante; empatia sau compasiunea ridicată a victimei înșelăciunii, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni. De cele mai multe ori, pe fondul emoțiilor și al agitației, victimele nu mai reţin detaliile discuţiilor şi sunt uşor influenţabile, astfel încât, cu foarte mare uşurinţă, acceptă să transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de către escroci.
Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Poliţia vă recomandă insistent:
Dacă sunteți contactați de pe un număr pe care nu îl cunoașteți de către o persoană care se dă drept rudă, sau care pretinde că vorbește în numele unei rude, cereți cât mai multe detalii, din care să vă convingeți de identitatea celui în cauză, respectiv de realitatea informațiilor deținute cu privire la persoana la care se face referire. Verificați dacă situația de urgență este reală prin apelarea persoanei vizate (soț, soție, fiu, fiică, nepot, nepoată etc.) la numărul de telefon pe care îl cunoașteți deja sau pe care îl aveți salvat în agenda telefonică.
Nu dați curs instrucțiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că reprezintă rudele implicate într-un accident rutier.
Nu depuneți sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoașteți și nu furnizați bani unor persoane necunoscute. Aceeași recomandare trebuie să o aveți în vedere dacă persoane necunoscute vă solicită, sub orice pretext, să reîncărcați cartele telefonice.
Oricine poate fi implicat într-un accident de circulație, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident rutier, nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale de urgență.
În cazul în care primiți un astfel de telefon, anunțați imediat Poliția prin apel la 112, așteptați recomandări din partea unui polițist și respectați-le întocmai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.