Fri. Nov 27th, 2020

Nadia Duluman, o solista cu care Vasluiul se mandreste

3 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, în aer liber

Nascuta pe meleagurile Moldovei, in judetul Vaslui, profesor pentru invatamantul prescolar in satul natal, Muntenii de Sus, dar si solista de muzica populara, Nadia Duluman, numita si “ Moldoveanca din Vaslui”, vine vertiginos cu un repertoriu traditional de alta data, repertoriu care oglindeste fidel creatia populara autentica a judetului din care se trage.
”Model de inalta tinuta artistica, cu un repertoriu bine ales si talentul interpretativ al artistei, toate acestea i-au adus succesul binemeritat si un loc special intre artistii de frunte care reprezinta cu cinste folclorul acestei tari”, spune maestrul dirijor si orchestrator al Orchestrei Ansamblului Artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, Viorel Leanca.
Harul artistic al Nadiei Duluman este puternic inradacinat in traditia unei vetre folclorice de referinta a judetului nostru. ”Este evident faptul ca ”Randurile” de aici , de la obarsii, au impus o anumita “randuiala” in tot ceea ce am realizat pana in prezent, ca interpreta si ca dascal de scoala”, declara interpreta. Cu multa perseverenta, talent si pricepere, am constatat ca nu ii plac “drumurile batatorite” si nu si iroseste timpul pentru lucruri ieftine, ci isi urmeaza propria-i cale, cea harazita de Dumnezeu”, spune despre Nadia si Vasile Pohoata, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR si Radio Iasi. Munca, seriozitatea, daruirea, sacrificiul si respectul profund pentru public precum si zestrea stramoseasca, au facut din Nadia Duluman un artist apreciat si respectat in lumea muzicii. Datorita calitatilor deosebite, atat umane, cat si profesionale, Nadia Duluman a devenit, in scurt timp, exemplu demn de urmat pentru cei care doresc sa imbratiseze aceasta cariera frumoasa.
Dupa multa truda cele 3 albume ale artistei se bucura de un real succes! Compozitia primului album, intitulat “I-auzi canta moldovenii”, este un balsam de exceptie daruit din suflet pentru toate registrele sufletului celor care au rabdarea si respectul pentru a-i identifica toate detaliile: de dragoste, de joc, de dor si instrainare si de cele ale pretuirii fata de neam si patrie. Cel de al doilea album, intitulat “Rasuna din vale o fanfara”, nu reprezinta altceva decat o noua invitatie adresata de indragita interpreta vasluiana de a fi impreuna in vatra satului, de data aceasta la o intalnire de suflet menita a ne ancora in acelasi ambient si de a rezona in tonurile muzicii de fanfara. Cel mai recent album, cel de-al treilea, intutulat “Moldoveanca din Vaslui”, va intregi lada muzicala repertorisla a frumoasei ”dascalite”, spre bucuria publicului, album care isi va gasi drumul spre consacrarea artistica, tivit de aprecierile iubitorilor de folclor. “Sa asculti cantecul “Moldovencei din Vaslui” inseamna sa patrunzi dincolo de fereastra sufletului pentrut a-l cunoaste. Mai inseamna sa il porti mereu cu tine, bucurandu-te de frumusetea melosului popular moldovenesc”, spune Herna Sandulean, referent artistic de specialitate. Nadia da dovada si de calitati umane de care am amintit mai sus: pe perioada pandemiei cauzata de Covid-19 si-a donat salariul de profesor pentru invatamantul prescolar Spitalului Judetean de Urgente Vaslui, celor aflati in linia intai in lupta cu virusul nemilos. A fost prezenta in numeroase emisiuni televizate dar si la multe din radiourile nationale. De 1 Iunie a colindat tot satul, mergand din poarta in poarta pentru a le duce copiilor de la gradinita cadouri, dulciuri si baloane de ziua lor, pentru a le aduce o bucurie si un zambet pe chipurile lor inocente si angelice. ”Ajut si duc, pe cat posibil, pachete copiilor saraci, familiilor dezorganizate. Asta ma implineste si ma face fericită”, declara Nadia Duluman, una din solistele de frunte ale tarii, ”Moldoveanca din Vaslui”.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cadru apropiat
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, cadru apropiat
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, copil şi cadru apropiat
Este posibil ca imaginea să conţină: 15 persoane, oameni în picioare şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos
Este posibil ca imaginea să conţină: text
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare, pantofi şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni stând jos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.