Fri. Dec 4th, 2020

Ajutor de la stat pentru fermierii loviti de seceta

2 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos

Suprafaţa irigată în prezent în Ro­mânia este de 322.000 de hectare. Sunt zone insa în care infrastructura de irigaţii permite irigarea, dar fermierii nu dispun de echipamentele necesare pen­tru a beneficia de irigaţii. Astfel, vor fi sprijiniţi de stat să-şi cum­pere echipamente pen­tru udat, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii. El nu a menţionat suma la care se gândeşte pentru o OUAI (Organizaţia Uti­li­zatorilor de Apă pentru Irigaţii).
„Am constatat că sunt fermieri în zone în care există infrastructură principală de irigaţii reabilitată dar nu o pot face. Împre­ună cu Ministerul Eco­no­miei am gândit o sche­mă de sprijin pentru a-i ajuta să-şi cumpere echipamente pentru udat, în aşa fel încât toţi cei care se află într-o zonă în care se poate iriga, să aibă posi­bilitatea sa o facă“, a declarat Oros. 
El a adăugat că bu­ge­tul pentru modernizarea infrastruc­turii principale de irigaţii va fi supli­men­tat cu 10% în acest an, pentru a mai reabilita încă 200.000 de hectare până la finalul anului. Suma anunţată iniţial a fost de 50 de mi­lioane de euro.
Seceta prelungită din anul agricol 2019-2020 a afec­tat mare parte din cul­turile de toamnă: grâu, orz, rapiţă, astfel încât 1,6 milioane de hectare au fost declarate calamitate. Oros a spus că din verificările făcute până acum, 940.000 de hectare au fost într-adevăr afectate de secetă în proporţie de 100%.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, în aer liber şi natură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.