Sun. Nov 29th, 2020

Start-Up Nation ar putea fi lansat dupa 15 iunie!

2 min read
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

În cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România s-a discutat despre voucherele și micro-granturile pentru IMM-uri, dar și despre lansarea programelor aferente Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Vouchere

Ministrul Virgil Popescu a reamintit că România a negociat cu Comisia Europeană un buget de 800 milioane euro, la care se adaugă partea de cofinanțare de încă 200 milioane euro, practic fiind vorba de o anvelopă de un miliard de euro care va fi alocată întreprinderilor mici și mijlocii.
S-a discutat cu Comisia despre trei moduri de repartizare a acestor sume:
Vouchere de consum pentru încurajarea consumului intern
Voucherele vor merge către persoanele care au avut de suferit în această pandemie, conform ministrului. 
Granturile de capital de lucru – sprijinirea IMM-urilor pentru a-și relua activitatea.
Granturile pentru investiții, adresate IMM-urile care doresc să își extindă activitatea și să poată face producție.
Relansare programe Microindustrializare, Comerț, Start-up Nation
Ministrul Popescu a reamintit că în cadrul MEEMA există programele de microindustrializare, comerț și servicii, dar și Start-Up Nation, care încă nu au fost lansate, dar pe care plănuiesc să le deruleze „probabil din a doua parte a lunii iunie”.
Referitor la Start-Up Nation, ministrul Popescu a declarat: „Un program pe care vrem să îl rebranduim, să îl refacem și să fie orientat către antreprenoriat, către eficiența antreprenorială, tehnologie, digitalizare.”
Acesta a explicat motivele pentru care se dorește refacerea programului, astfel:
Referitor la programul de export și de internaționalizare a IMM-urilor, ministrul Popescu a declarat că acesta va continua, însă trebuie să „fim raționali, fiindcă nu putem vorbi de program de export, de participare a companiilor românești la târguri și expoziții în condițiile în care suntem încă în epidemie. Trebuie să vedem dacă acele târguri care erau planificate se vor ține, și dacă sunt în siguranță, și programul de export va fi reluat.”
Potrivit ministrului Popescu, „turismul și Horeca sunt unele dintre cele mai lovite sectoare în această pandemie. Eu nu cred că va putea fi reluat turismul atâta timp căt turistul nu se va simți în siguranță să meargă în vacanță”. În acest context, ministrul a declarat că turismul va avea o linie de finanțare specială, iar ce se poate face pentru început pe zona de Horeca este deschiderea teraselor, când cei de la Ministerul Sănătății vor permite acest lucru.

Dorelian David

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.