Tue. Dec 1st, 2020

Solista Cosmina Adam, o promisiune devenita, de mult, certitudine

5 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber

Cosmina Adam, vasluianca cu un chip de româncă frumoasă pășește în domeniul artei, a muzicii, ca absolventă a Colegiului de artă ,,Octav Băncilă” din Iași, după care urmează Universitatea ,,George Enescu,, din Iași, secția canto. Dorința de a se dedica unui domeniu care înfrumusețează sufletul dar care, la rându-i, cere multe sacrificii, o determină pe Cosmina să meargă mai departe în slujirea cântecului popular prin apariția primului album de muzică populară denumit ,,Frumoasă ca mine nu-I”, Acesta conține 15 piese in care dă glas aspirațiilor, visurilor ei de a se adresa lumii în acest fel.
Provine dintr-o familie cu preocupãri în arta traditiilor populare. A intrat în lumea muzicalã alãturi de grupul “Cvarta”, a continuat apoi în grupul “Mugurel”, ambele coordonate de Maria Cornea dar si cu Orchestra ”Rapsodia Vasluiului”. Colaborarea cu cei din urma a început în urmã cu sase ani. ”Eram în primul an de facultate la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, sectia canto. Mi-a schimbat viata si mi-a dat prilejul sã mã afirm în acest frumos domeniu al folclorului”, spunea, în urmã cu ceva timp, Cosmina.
Cu vioara în mână a câștigat, prin 2010, concursul de frumusețe ,,Miss Hostes Moldova”, organizat la Iasi.
În timpul absolvirii Colegiului Național de Artă ,,Octav Băncilă” din Iași a activat ca solist vocal și instrumental al Orchestrei ,,Hora” de la Palatul Copiilor Iași iar cât a fost studentă a făcut parte din cadrul Ansamblului Folcloric ,,Teodor Burada” Iași dar si a Ansamblului ,,Rapsodia Vasluiului”. Actualmente colaboreaza cu Orchestra profesionistă ,,Ciprian Porumbescu” din Suceava.
In toamna anului trecut Cosmina a avut onoarea sa fie invitata in cadrul unui spectacol aniversar -70 ani de la infiintarea Ansamblului Profesionist ,,Ciocarlia” Bucuresti al M.A.I. A cantat alaturi de nume mari ale folclorului romanesc. In anul 2018 a reprezentat zona Moldovei, alaturi de alti colegi din alte zone ale tarii, pe scena Festivalului ,,Cerbul de aur”, de la Brasov. Tot la Brasov a fost invitata la Festivalul iei, unde a reprezentat zona folclorica a Moldovei si a fost foarte apreciata de public.
A participat la emisiuni de specialitate in domeniul folclorului muzical si la diverse evenimente organizate in tara.
În prezent este profesor de canto in Bucuresti, confirmând specialitatea în care s-a pregatit. Cariera sa este legată de Moldova – Vaslui și Iași, în primul rând, unde s-a format ca profesoară si interpretă. 
In urma cu doi ani echipa emisiunii ”La Maruta”, de la Pro TV, ii descopera si ii promoveaza pe cei mai talentati si cei mai frumosi artisti din tanara genaratie a folclorului din Romania, Cosmina Adam si Ciprian Silaşi. Din momentul respectiv cei doi artisti sunt promovati de mai multe televiziuni nationale: Pro TV, Kanal D, Antena 1, Digi 24, România TV, Etno TV, Favorit TV, Radio Iași, TVR Iași, Radio Antena satelor.
La inceputul colaborarii Pro TV a realizat un videoclip cu cei doi intitulat ,,Unde-i dragoste și trăiești cu dor”, cu un scuces foarte mare. Cei doi urca ascendant pe scena muzicii populare, reprezentand cele doua zone de unde provin:Moldova si Ardeal. Realizeaza alte piese: ,,Pacatoasa–i dragostea”, ,,Dorul bate dorul peste sate “,,Bun gasit gazda aleasa”, avandu-l ca orchestrator si muzicolog pe Razvan Mitoceanu, cel cu care Cosmina lucreaza in prezent la cel de-al doilea sau album, care va fi lansat in perioada imediat urmatoare. Ambii artisti au postate pe youtube peste 15 videoclipuri, atat separat cat si impreuna.
Folclorul românesc se dovedește mereu un ,,organism viu”, aducând mereu noi note de prospețime, de noutate în general, în viața noastră spirituală. Noutatea se manifestă prin repertoriu dar mai ales prin interpretare, prin purtătorii și promotorii creației populare. Mereu avem bucuria să semnalăm noi interpreți, având fiecare personalitatea sa. În acest context se înscrie și deja cunoscutii interpreti de muzică populară COSMINA ADAM si CIPRIAN SILASI, care au îmbinat cunoașterea științifică a folclorului cu rădăcinile sale profunde în tradițiile românești, cu promovarea sa în cadrul spectacolelor. 
O alta colaborare frumoasa a Cosminei este cu Suzana si Daciana Vlad, doua maramuresence autentice, care pun in valoare folclorul muzical din zona de provenienta.
In anul 2018 Cosmina si Ciprian au fost invitati de Centrul Creatiei Populare, la Targul de primavara, sa prezinte un program artistic. Aici au impresionat prin calitatile lor artistice un public numeros ce i-au rasplatit cu flori si aplauze. Acest lucru l-a determinat pe directorul Lucian Onciu sa-I invite la Targul Mesterilor Populari in data de 6 septembrie 2019 in Parcul Copou, unde cei doi vor veni cu multe surprise musicale. In vara anului trecut Cosmina si Ciprian au primit o invitatie din partea uneia dintre cele mai cunoscute artiste de muzica usoara din Romania , Paula Seling , sa fie protagonistii ei in videoclipul piesei , Iubire si razboi”. A fost o onoare sa filmeze impreuna cu aceasta mare artista si totodata o placere oferindu-le ocazia celor doi sa fie si actori.
Ca de fiecare data, colaborarea cu tinerii interpreti este mereu o provocare frumoasa, cu atat mai mult cu cat vorbim despre tineri cu adevarat talentati, care merita toata atentia noastra, a celor care ii sustinem pe acest drum. Cantecul popular a fost si va fi mereu pasiunea care leaga oamenii de oameni si sufletele de inimi. ”Cosmina a reusit sa-si gaseasca un loc frumos in sufletele celor care o asculta si o sustin, si ma bucur sa ma aflu si eu printre acesti oameni minunati. Colaborarea noastra a dat nastere unor proiecte frumoase, pe care dorim sa le impartasim tuturor, spre bucuria celor ce o vor asculta cantand, si indragi deopotriva. Ii multumesc pentru rabdare, si mai mult de atat pentru talentul harazit de Dumnezeu, prin care vocea ei va bucura, fara nici o indoiala, sufletele romanilor de pretutindeni. Draga mea, iti doresc sa te bucuri de succesul pe care il meriti din plin, si te asigur de tot sprijinul meu neconditionat”, spune compozitorul, orchestratorul si dirijorul Razvan Mitoceanu, cand vine vorba de solista vasluianca Cosmina Adam.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare, copil şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, cadru apropiat
Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.