Wed. Aug 4th, 2021

Seceta extrema in judetul Vaslui

2 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni mergând, copil, pantofi şi în aer liber

Judeţul Vaslui se confruntă cu o secetă pedologică extremă. Situaţia se poate chiar agrava, dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitaţii.
Asa dupa cum a declarat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu, judeţul se află într-o zonă tradiţional afectată de secetă, dar situaţia din acest an este diferită.
“Până acum trei-patru săptămâni starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în toamnă a fost destul de bună. Acest lucru s-a datorat faptului că în luna septembrie s-au înregistrat in aproape tot teritoriul judeţului cantităţi suficiente de precipitaţii cuprinse, în general, între 60 şi 90 litri pe metrul pătrat, asigurându-se astfel condiţii optime atât pentru executarea lucrării de arat, cât şi pentru cea de pregătire a terenului în vederea însămânţării culturilor. În egală măsură, umiditatea a asigurat o răsărire uniformă a culturilor de cereale păioase, precum şi a vegetaţiei corespunzătoare până la intrarea în repausul vegetativ. Dacă în perioada imediat următoare nu se vor înregistra precipitaţii însemnate cantitativ, situaţia se va agrava destul de mult în cazul culturilor de toamnă, dar, în acelaşi timp, vor suferi şi culturile de primăvară”, a declarat Gigel Crudu.
In toamna anului trecut au fost înfiinţate 88.247 de hectare de culturi, din care: 66.276 hectare cu grâu, 15.346 hectare cu rapiţă, 5.788 hectare cu orz, 477 hectare cu orzoaică, 287 hectare cu triticale şi 73 hectare cu secară. În ceea ce priveşte culturile de primăvară, acestea vor ocupa 58% din suprafaţa arabilă a judeţului, respectiv 170.075 hectare, din care: 102.953 hectare porumb, 47.133 hectare floarea-soarelui, 2.084 hectare orzoaică, 1.697 hectare ovăz, 973 hectare soia, 609 hectare in pentru ulei, 449 hectare sfeclă de zahăr, 925 hectare mazăre şi 13.252 hectare alte culturi.
Producătorii care utilizează terenuri în amenajările de irigaţii vor primi apă pe măsura solicitărilor Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. La nivelul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Vaslui, pentru campania de irigaţii 2020 s-au încheiat contracte multianuale sau sezoniere pentru asigurarea necesarului optim al apei de irigaţii pentru o suprafaţă totală de 14.465 hectare, din care 13.870 hectare în amenajarea de irigaţii Albiţa-Fălciu şi 595 hectare în amenajarea de irigaţii Mînjeşti.
În perioada imediat următoare producătorii agricoli afectaţi de secetă pot depune înştiinţări privind pagubele suferite pentru a primi despăgubiri.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber, apă şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: ocean, cer, în aer liber şi apă
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.