Thu. Dec 3rd, 2020

Ajutoare pentru apicultori

2 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Guvernul Romaniei a aprobat, in ultima sa sedinta, Programul Național Apicol (PNA) 2020-2022. Acesta prevede ajutoare acordate apicultorilor, în valoare totală de 30 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, la finalul ședinței Executivului din 30 aprilie 2020.
Programul Național Apicol, aprobat de Guvern astăzi, se desfășoară pe o distanță de trei ani și are un buget de 30 de milioane de euro. Ca și elementde noutate față de programele anterioare se vor putea finanța măsuri de asistență tehnică și consultanță de specialitate, măsuri de promovare a apiculturii și a produselor apicole și, de asemenea, cumpărarea echipamentelor de procesare și ambalare, a anunțat ministrul agriculturii.
Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru perioada 2020 – 2022 este de 150.628 mii lei, din care 75.314 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale. Suma alocată PNA 2020-2022 este distribuită astfel:
a) pentru anul 2020: 50.210 mii lei;
b) pentru anul 2021: 50.232 mii lei;
c) pentru anul 2022: 50.186 mii lei;
Ca element de noutate, față de programele anterioare, au fost stabilite măsurile de asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori, precum consultanța în apicultură, promovarea apiculturii și a produselor apicole, organizarea de cursuri și perfecționare în apicultură, achiziția de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii, în vederea obținerii fagurilor artificiali și achiziția de către formele asociative apicole de echipament pentru ambalarea mierii.
”Din punct de vedere al impactului social și asupra mediului, PNA urmărește dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea şi desfacerea producţiei de miere în condiţii de calitate controlată, la nivelul standardelor europene, precum și valorificarea integrală şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum şi a resurselor din flora spontană.
Tara noastră deţine o îndelungată tradiţie în domeniul creşterii albinelor, apicultura impunându-se ca ocupaţie de sine stătătoare încă din cele mai vechi timpuri”, ne-a declarat Gigel Crudu, director executiv al Directiei pentru Agricultura a Judetului Vaslui.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: floare, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, în aer liber şi mâncare
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni stând jos, oameni în picioare şi în aer liber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.