Thu. Oct 1st, 2020

Asociatie culturala moldo-romano-italiana, la Torino

4 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare şi în aer liber

Zilele acestea am aflat ca in Italia, la Torino, a luat fiinta in urma cu 11 ani o asociatie culturala pe numele sau Plai. Este o asociație moldo-romano-italiana care adună toți creștinii cu suflet de român din Piemonte si nu numai si care s-a…nascut in 2009, la 7 aprilie. ”Exact in Ziua Bunei Vestiri. Cu părere de rău in Chișinău in această zi, cu 11 ani in urma, s-a vărsat mult sânge pe baricade. In aceeasi seara aflam acest lucru, cu parere de rau, la stiri. Anul acesta am făcut, asadar, 11 ani de activitate”, ne spune Natalia Petica, care alaturi de sotul sau, Vitalie, sunt fondatorii asociatiei, impreuna cu cativa prieteni. Este un cuplu de lăutari din Leova (R. Moldova) o localitate pitoreasca, situată chiar pe malul Prutului, fată în fața cu satucele Bumbăta si Vetrisoaia, de pe celalalt mal de Prut. Si unde au cântat la nenumarate petreceri, imediat după Podul de Flori din ’89, ”caci numeroase au fost familiile mixte din acele timpuri”, adauga Natalia.

Natalia si Vitalie, la Torino din anul 2000

”Avem activități de bază, care ne permit venituri mai mult sau mai puțin stabile. Dar muzica nu am abandonat-o niciodată.
Soțul este profesor de muzică la instrumente aerofonice (clarinet, saxofon, fluier, caval, ocarina, tilinca.)
Cântă la toate si învață sa cânte la aceste instrumente si pe alții, care au dragoste si interes.
De la Comuna Torino am primit un spațiu cu titlu gratuit pentru repetiții, chiar din 2009, la momentul când am creat asociația.
In comun acord cu Comuna prezentam câteva spectacole pe an, legate de cele mai frumoase sărbători a neamului romanesc: de Crăciun si Anul Nou, la Paște etc.”, continua Natalia.
De la aceasta am aflat si faptul ca in fiecare primăvară se organizează o Expoziție de Artă, unde pictorii români, moldoveni, italieni, ucraineni sau rusi isi pot expune lucrările.
De-a lungul anilor s-a cimentat o frumoasa prietenie între Asociația Plai si pictorii Paula Mariut Ciobanu, Felicia Burbulea si Liviu Margineanu, toți trei din zona Bacău, si care desfășoară o activitate frumoasă in domeniul picturii si sculpturii.
Tot la Torino activează si interpretul de muzică populară Gicu Putirut, pe care il au ca invitat cu prilejul unor spectacole.
Natalia tine neapărat sa menționeze ca Asociația Plai a ajutat mult si alte comunități de romani, spre a se consolida ca Asociație. Este vorba de Asociația Lipovenilor din zona Tulcea “Raduga” (președinte Naty Popescu si leader vocal Nicoleta Evlante) si Asociația “Maramureș”, președinte Liliana Solomon.
”Suntem bucuroși sa-i avem mereu in jurul nostru, iar in fața lumii recunosc cu drag că au venit in ospeție la “Nașa” asociațiilor lor!
E frumos sa fim uniți! Doar așa se naște frumosul!
Este o legătură frumoasă cu interpreta Silvia Ivan, din Banat, Bogan Lazăr, din Ardeal, Dan Manjilovschi, din Bucovina sau Liliana Anton, din Bacău. Trompetistul Dinu Hapenciuc, impreuna cu fiica sa, Ioana Adelina Hapenciuc, sunt nelipsiți de la sărbătorile noastre.
Promovăm cu drag tinerele talente: Emy Buznea, Delia Hazazup, Alessia Adascalitei, etc.
O colaborare exceptionala, cimentata deja in zecile de ani de existență, o avem cu prima Asociație de români din Torino. Este vorba de Asociația “Frăția”, președinte Aurelia Mirita, care pe drept este un pilon important al romanilor de aici.
Această Asociație are o colaborare importantă cu Consulatul României din Torino, oferă servicii de consultanta de importanță primordială prin intermediul celor mai calificați avocați si notari prezenți in teritoriu.
Ar fi o nedreptate sa nu menționez o afectiune aparte si o stimă deosebită pentru Asociațiile “Rădăcini latine”, din Orbassano, președinte Damian Ivanov, “Dacia”, din Borgaro Torinese, presedintă Mariana Iacob, “Ovidiu”, din Cirié, presedintă Iulia Ziella, grupul de dans popular “Vatra”, coreograf Iurie Raileanu, din Chișinău, care întrunește peste 500 de persoane, de diferite categorii de vârsta, un adevărat fenomen al culturii si tradiției românești in Nordul Italiei!”, adauga Natalia Petica.
Aceasta a amintit si de interpreta de romanțe, Virginia Moraru, care a lansat recent, cu ajutorul Asociației Plai, cel de al doilea CD al sau, care s-a relevat într-o seară de romanțe, dor si drag de țară si de neam desfasurata in ultima zi a lunii noiembrie 2019.
Sunt nenumărate activitățile pe care le desfasoara cei din asociatie. Nețarmurita este si dragostea si dorul lor pentru pamantul de bastină. De locul de unde au plecat. Si pe care nu l-au uitat…

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi brad de crăciun
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, text care spune „Paște Fericit!”
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, pe scenă
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cadru apropiat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.