Thu. Oct 29th, 2020

25 martie, sarbatoarea Bunei Vestiri

3 min read
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Buna Vestire este o sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunțării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavriil că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret.
Cei mai mulți creștini țin această sărbătoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, nouă luni înainte de Crăciun, când este sărbătorită nașterea lui Iisus (Crăciunul, din latină incarnatione). Conform evangheliei după Luca 1:26, Buna Vestire a avut loc „în a șasea lună” a sarcinii Elisabetei, mama lui Ioan Botezătorul.[1]
Atât tradiția catolică cât și cea ortodoxă susțin că Buna Vestire a avut loc în Nazaret, dar locațiile exacte diferă. În tradiția catolică locul este marcat de Bazilica Bunei Vestiri , iar în tradiția ortodoxă de biserica ortodoxă grecească a Bunei Vestiri.
Buna Vestire reprezintă o temă fundamentală în arta creștină în general, mai ales în arta marianică a bisericii catolice, în mod special în timpul Evului Mediu și al Renașterii.
O sărbătoare a „Vestirii Nașterii Domnului” se ținea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. La Roma s-a introdus în sec. al VII-lea.
Data de 25 martie este la 9 luni înainte de Crăciun (sărbătoarea Nașterii Domnului) și amintește de ziua în care Arhanghelul Gabriel îi vestește Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Hristos.
Buna Vestire făcută Mariei inaugurează „plinirea timpului” (Gal 4, 4), adică împlinirea făgăduințelor și pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviințând, a devenit Născătoare de Dumnezeu.

Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfântul Augustin își imaginează că se adresează îngerului, întrebând: „Spune-mi, îngere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”. Îngerul îi arată că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: „Bucură-te, cea plină de har!” (cf. Sermo 291, 6). Origen observă că niciodată un asemenea titlu nu a fost dat unei ființe omenești și nu mai apare în niciun alt loc din Sfânta Scriptură (cf. In Lucam 6, 7).
Maria primește cu disponibilitate „valul de iubire” a lui Dumnezeu care se revarsă în ea. Și prin aceasta este o ucenică desăvârșită a Fiului ei, care, în ascultare față de Tatăl, își împlinește libertatea și tocmai astfel își exercită libertatea, ascultând.

Despre Bunavestire la enciclopedia OrthodoxWiki
Sărbători creștine – Buna Vestire, 31 martie 2004, Revista Magazin
Sărbători creștine – Bunavestire, 27 martie 2003, Revista Magazin
Obiceiuri de Buna Vestire, 24 martie 2011, Radu Alexandru, CrestinOrtodox.ro
Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului, 25 martie 2008, Tudorel Petecilă, Ziarul Lumina
Buna Vestire – temelia tuturor praznicelor, 25 martie 2012, Pr. Lect. Dr. Marian Vild, Ziarul Lumina
Traditii de Buna Vestire, 3 iulie 2012, CrestinOrtodox.ro
Maica Domnului s-a pregătit 12 ani la Templu pentru a primi Vestea cea Bună, 21 noiembrie 2007, Ziarul Lumina
Reprezentări ale Bunei Vestiri în vechile biserici de lemn, 25 martie 2013, Otilia Bălinișteanu, Ziarul Lumina
Denia Acatistului Bunei Vestiri, 7 aprilie 2011, CrestinOrtodox.ro
Buna Vestire, clipa inceputului, 20 martie 2009, Adrian Bucurescu, România libera.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.