Thu. Oct 29th, 2020

Comunicat din partea DAJ Vaslui

2 min read

Specialiștii Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui atrag atenția asupra caracteristicilor specifice pe care trebuie să le aibă vinurile de calitate, astfel de vinuri fiind identificate pentru consumatori prin denumiri de origine controlată (DOC) şi indicaţii geografice (IG) protejate. Acestea reprezintă un produs de calitate superioară, deosebit, cu origine uşor de identificat, care este controlat de o autoritate competentă, respectiv Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, pe toată filiera de producere şi comercializare. Strugurii din care este produs vinul cu DOC provin exclusiv din arealul viticol delimitat pentru denumirea de origine respectivă, iar în cazul vinului cu IG, 15% din cantitatea de struguri poate proveni din afara arealului geografic delimitat pentru IG respectiv.
„Denumirea de origine/indicaţia geografică reprezintă modalităţi prin care se garantează consumatorului un grad de control al produsului care i se prezintă, care are caracteristici aparte, este autentic şi poate fi identificat în piaţă din multitudinea de produse prin originea sa exactă”, a precizat ing. CRUDU Gigel, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui.
În județul Vaslui, suprafața ocupată cu viță de vie pentru vin este de 11.247 ha, din care aproximativ o treime cu soiuri nobile și restul cu vii hibride. Dintre soiurile nobile, aproximativ 64% sunt albe, iar producția de struguri din soiuri nobile obținută în toamna anului 2019 a fost de circa 35 de mii de tone, din care s-a obținut o cantitate de 230.987 hl de vin. Din această cantitate, 38% reprezintă vinuri autorizate DOC și IG. 
Prin programele de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, finanțate prin Programul național de sprijin în sectorul vitivinicol, producătorii vitivinicoli autohtoni din județul Vaslui și-au îmbunătățit constant calitatea vinurilor, prin înlocuirea soiurilor existente în cultură, cu clone ale acelorași soiuri sau alte soiuri, în scopul adaptării producției la cerințele pieții. Din 2014 și până în prezent, la Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui au fost aprobate 12 planuri individuale de restructurare/ reconversie pentru suprafața totală de 302 ha, sprijinul financiar total fiind de 4.412.004 lei”, ne-a transmis Gigel Crudu, director executiv in cadrul Directiei pentru Agricultura a Judetului Vaslui.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, natură şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac, în aer liber şi natură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.