Sat. Sep 26th, 2020

Activitate intensa in 2019 pentru CJCPCT Vaslui

2 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, inclusiv Luci Onciu, oameni în picioare

Pe parcursul anului trecut la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vaslui numeroase au fost manifestarile derulate. Instituia vasluiana de cultura la care facem referiri in randurile care urmeaza isi desfasoara activitatea sub autoritatea Consiliului Judetean Vaslui si functineaza ca asezamant cultural, directionandu-si activitatea pe trei coordonate: 
a) cultura traditionala
b) cultura contemporana
c) coordonarea metodologica a asezamintelor culturale de pe teritoriul judetului (centre culturale, case de cultura, camine culturale etc.)
Cel mai important eveniment cultural desfasurat in 2019 a fost, de departe, Festivalul International de folclor ”Hora din strabuni”, manifestare ajunsa la cea de a VI-a editie. Acesta a fost reluat in 2013, dupa o paua de 16 ani, primele doua editii avand loc in 1995 si 1997. Festivalul are loc o data la doi ani si isi propune promovarea coregrafica specifica tarilor participante la eveniment. ”Este o manifestare devenita traditionala si care, de la o editie la alta, este tot mai apreciata. Festivalul isi propune promovarea coregrafiilor specifice tarilor participante. Este si pretextul ideal pentru promovarea propriilor traditii folclorice. Este si un stimul eficent pentru cresterea calitatii formatiilor din judetul nostru prezente la eveniment”, ne-a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui. Festivalul este organizat alaturi de Consiliul Judetean si Primaria Vaslui dar si de primariile din Barlad, Husi, Padureni, Negresti, Hoceni, Vetrisoaia, acolo unde au loc spectacole la fiecare editie a manifestarii. Demn de mentionat este faptul ca acesta este recunoscut de CIOFF (Consiliul International de Organizare a Festivalurilor Folclorice) ceea ce ofera credibiliatatea necesara participarii unor ansambluri cu un nivel al interpretarii ridicat. Un alt aspect avut in vedere de cei de la CJCPCT Vaslui l-a reprezentat aparitia albumului intitulat ”Pe cararile timpului”. Lucrarea a omagiat astfel satul romanesc, anul trecut fiind declarat, de Biserica Ortodoxa Romana, ”Anul omagial al satului romanesc”. De asemeni, CJCPCT Vaslui a redactat un album care a vizat campania de cercetare desfasurata in anii 2017 si 2018 alaturi de albumele audio care reprezinta digitizarea arhivei de folclor transmisa intitutiei vasluiene de cultura de Vasile Adascalitei, profesor si etnolog, pe baza unor inregistrari realizate intre anii 1966 si 1983. Au fost editate cu acest prilej un numar de patru albume: ”Mai soldate rosior”- cantece de catanie, ”Bate vantul varfurile” – cantece de dor si jale, ”Asta-i hora din strabuni” – jocuri si cantece batranesti si ”Mereoarele” – jocuri de priveghi. (Va urma)

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: Luci Onciu
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, persoane zâmbind
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, persoane zâmbind, oameni dansând, oameni pe scenă şi oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, cadru apropiat
Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare
Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, pantofi şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi oameni pe scenă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.