Thu. Feb 25th, 2021

Oameni de care suntem mandri!

1 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos, în aer liber, natură şi cadru apropiat

Alina este printre cei 1.696 de asistenți medicali comunitari în țară. Misiunea lor este să-i ajute pe oamenii în situații vulnerabile – de la nou-născuți la bătrâni – să trăiască mai bine. „Mai bine” înseamnă că gravidele ajung la medic înainte de naștere, că mamele își îngrijesc copiii – îi duc la vaccin și-i trimit la școală –, iar femeile și copiii primesc ajutor dacă sunt abuzați în familie. Asistentele medicale comunitare – căci nouă din zece sunt femei – muncesc în cele aproximativ 2.000 de comunități vulnerabile, unde peste 42% din oameni trăiesc în sărăcie sau excluziune socială, potrivit unei cercetări din 2016 a Băncii Mondiale. Peste 550.000 de oameni trăiesc în locuințe supraaglomerate, fără apă curentă sau curent electric, își câștigă banii de pe o zi pe alta (mai ales în agricultură) și ajung greu la medic.
Vasluiul, un județ care este 59% rural, are cea mai mare rată de marginalizare rurală din țară. Aici sunt sate, ca cele din Puiești, îndepărtate de reședința de comună; sunt „după dealuri”, „jos, în vale, pe malul râului”, „dincolo de pădure”, iar oamenii se folosesc de căruțe sau merg pe jos pe drumuri neasfaltate, cel mult pietruite. ”
O asistentă medicală comunitară dintr-o comună din Vaslui are în grijă 400 de familii. Le poate ajuta să aibă o viață mai bună?

Material reprodus din DOR.RO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.