Sun. Mar 29th, 2020

”Fluieras vasluian”, in comuna Muntenii de Sus

1 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, text

O noua editie, cea de a 17-a, a Festivalului-concurs folcloric ”Fluieras vasluian” se va consuma duminica, incepand cu orele 12.00, la Centrul Cultural din Muntenii de Sus. Evenimentul va fi onorat de prezenta solistilor Zinaida Bolboceanu si Ion Paladi. La manifestarea organizata de Consiliul Judetean Vaslui si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui solistii care vor fi jurizati vor canta la caval, trisca, tilinca si bineinteles fluier. Poate ar fi cazul sa facem o scurta prezentare a acestor intrumente, mai laes ca se stie foarte putin despre ele. Din pacate. 
Fluierul este obiectul de suflat al păstorului şi este posibil să fi stat la baza tuturor instrumentelor tradiţionale de suflat, fiind menţionat din cele mai vechi timpuri în cultura tuturor popoarelor. Este confecţionat din lemn de soc, prun, cireş, vişin, salcâm, nuc sau stejar. Din familia fluierului fac parte cavalul, tilinca şi trişca. 
Tilinca este fluierul cu tubul deschis la ambele capete şi fără găuri, cu o lungime de 65 cm. 
Cavalul este un fluier cu tubul cilindric şi cu deschizăturile pentru degete grupate trei şi două, iar trişca este un fluier mic care are şase deschizători tăiate sau arse cu un cui fierbinte în peretele tubului, la distanţe egale.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.