Tue. Aug 16th, 2022

Oameni cu care ne mandrim!

4 min read

Trăim vremuri tulburi în care constatăm în România situații greu de imaginat pentru secolul XXI. Odată cu deschiderea granițelor românii au putut migra pentru un trai mai bun oriunde și-au dorit. Și mulți au făcut-o astfel că peste 5 milioane de români trăiesc în afara țării. Impactul aceste migrații este deosebit de mare și de complex.Avem un impact la nivelul forței de muncă ce se resimte din ce în ce mai tare în economie. Avem un impact la nivelul finanțelor țării pentru că se constată dezechilibre în formarea fondurilor pentru asigurarea pensiilor, a finanțării sistemului de sănătate etc.Avem un impact deosebit de grav asupra familiei.Întâlnim multe familii monoparentale, o creștere puternică a ratei divorțurilor, mulți copii crescuți de bunici sau de alte rude. Actorul și activistul canadiano-american Michael J. Fox spune că “Familia nu este cel mai important lucru. Este totul.” 
Ca președinte al Asociației „SOLIDAR” am avut ocazia să constat trauma copiilor crescuți fără unul sau ambii părinți.Sunt dese situațiile în care frații sunt separați sau cresc împreună cu alți frați vitregi…. Bineînțeles, o situație aparte este cea a copiilor instituționalizați crescuți în orfelinate sau în sistemul asistentelor maternale. Instituțiile statului român care se ocupă cu astfel de cazuri sunt deseori depășite….. Ca asociație încercăm să compensăm neputința statului atrăgând sprijin din partea societății civile. Poate cineva se întreabă dacă e corect un astfel de demers. De ce să sprijinim statul care de multe ori risipește resurse? Noi zicem că există suficiente motive ca societatea civilă să se implice în sprijinirea copiilor aflați în nevoi. În primul rând copiii reprezintă viitorul. Un citat de-al lui Pitagora ne spune: „Nu bruftui şi nici nu dispreţui omul simplu. Toiagul lui Brutus ascundea sub scoarţa aspră o nuia de aur!”. În al doilea rând, ajutând un copil putem obține un adult care să se descurce singur…și nu unul dependent de stat.Și nu în ultimul rând, construim solidaritate de care cu toții avem nevoie mai devreme sau mai târziu. 
În aceste vremuri constatăm o clasă socială care își sporește averea.Constatăm o creștere a decalajului dintre clasele sociale. Vedem un segment mic ca număr ce dispune de mult mai mult decât le-ar trebui,norocoși ai soartei sau cu talent deosebit în a face avere.Mai vedem un segment mult mai vast de populație trăind în sărăcie.Segmentul ăla mic îl vedem în centrul atenției pe ecranele televizoarelor. Membrii săi sunt angrenați în lupta pentru putere, în războaie economice, în lupte grele în justiție etc. Lăcomia, ciocoismul, egoismul îi face din ce în ce mai inumani….
Mai sunt și excepții și atunci când descoperim astfel de oameni ni se încarcă sufletul de speranță și de bucurie.

Acum circa trei săptămâni am aflat de un caz social în localitatea Hordilești, comuna Cozmești, județul Vaslui. Trei copii sunt crescuți de o mătușă de-a lor. Este vorba despre Elena Timofte, copiii fiind Alina (clasa a VIII-a), Cristian (clasa a V-a) și Ion, care are 16 ani și nu mai frecventează școala. Părinții sunt despărțiți, recăsătoriți, astfel că mai au și alți frați care trăiesc numai Dumnezeu știe cum. Cei trei sunt cumva norocoși pentru că mătușa lor, altminteri o femeie slăbuță, bolnavă de astm, are un suflet mare și și-a asumat rolul de mamă. Locuiesc într-o căsuță modestă, într-un cătun cu 9 case din comuna Cozmești, județul Vaslui. Alina și Cristi merg zilnic la școala din localitatea Oșești și, fapt îmbucurător, le place cartea! Ne-am deplasat la ei și Alina cu Cristi ne-au atras de la prima întâlnire! Atunci le-am dus bunuri pe care le aveam în stoc. Am stabilit să mai mergem o dată. Mătușa Elena ne-a zis că stresul mare e legat de asigurarea hranei (venitul ei extrem de modest abia de-i ajunge pentru procurarea spray-urilor pentru astm) și asigurarea lemnului pentru încălzit. Ne rugam să apară o minune pentru ei. Stabilisem să mergem într-o zi de duminică. Din debaraua noastră pregătisem să le ducem dulcețuri și zacuscă. Vineri ne-a sunat un domn deosebit de protocolar:
”Bună ziua. Mă numesc Vasile Botezatu, sunt venit pentru câteva zile în țară și vreau să mă sprijiniți să găsesc o familie care are nevoie de ajutor”.
Gândul ne-a dus la Alina și Cristian, astfel că am stabilit să ne întâlnim și să mergem împreună. Aveam să aflăm că d-ul Botezatu e plecat de peste 15 ani din țară, trăiește la Londra, unde administrează o firmă. Într-o primă fază a cumpărat alimente și dulciuri în cantitate consistentă. Si domnia sa a fost impresionat de cei doi copii. Pe loc s-a decis să plătească costul lemnelor, astfel că am mers la pădurarul din zonă și am rezolvat si chestiunea cu pricina. În acest moment transportul de lemne a fost efectuat. Apoi, a stabilit cu familia o zi când a venit și i-a luat la Vaslui, producându-le o adevărată minune! ”I-a îmbrăcat, i-a încălțat, le-a luat un aragaz, televizor cu plasmă, mașină de tocat carne, tacâmuri de bucătărie etc. Și i-a dus la restaurant oferindu-le un prânz pe care îl vor ține minte mult timp! 
Astăzi noi le-am dus un calculator oferit de familia Nicolae Miron, din Vaslui.

Ionel Popa

1 thought on “Oameni cu care ne mandrim!

  1. Ce om frumos! Dumnezeu să-i dea sănătate, fericire și spor în toate pentru a mai putea repeta astfel de gesturi! Mai sunt și oameni cu suflet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.