Wed. Sep 23rd, 2020

”Trandafir de la Moldova”, emblema a judetului Vaslui

2 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni stând jos, oameni în picioare, în aer liber şi natură

Cu multe se poate mandri si se mandreste, de altfel, judetul Vaslui. Una dintre ”nestematele” lui o reprezinta si Orchestra impreuna cu Ansamblul de dansuri populare ”Trandafir de la Moldova”. La sfarsitul anului 1999, mai exact la 1 noiembrie, s-a infiintat, la Husi, Ansamblul folcloric “Trandafir de la Moldova”. Initiativa a apartinut actualului dirijor al ansamblului, Valerica Petraru si coregrafului Virginel Solomon, la care s-au adaugat, imbratisand aceasta idee, directorul, de la acea vreme, al Casei de Cultura ,,Alexandu Giugaru” din localitate, Sergiu Gaina precum si coregraful Centrului de Creatie Vaslui (actualmente Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale), George Ilascu. La acestia s-au alaturat alti iubitori ai folclorului autentic, unii dintre ei fosti membri ai ansamblului folcloric de amatori ,,Stejarelul”, care de-a lungul periplului lor artistic prin Europa au incantat auditorii din tari precum Franta, Belgia, Elvetia, Polonia, Italia, Turcia, Germania, Cehia, Ungaria, Rep. Moldova etc.
Ansamblul “Trandafir de la Moldova” din Husi prezinta in special manifestari folclorice ale provinciei istorice in care este situat municipiul Husi, adica zona Moldovei. Ultima aparitie la Vaslui s-a consumat la inceputul lunii august, cand Orchestra si Ansamblul au evoluat pe scena Teatrului de vara cu ocazia desfasurarii celei de a sasea editii a Festivalului International de folclor ”Hora din strabuni”. Ce a insemnat si ce inseamna ”Trandafir de la Moldova” pentru muncipiul Husi, pentru judetul Vaslui si, de ce nu?, pentru Romania, va vom prezenta, in curand, in cadrul unui amplu reportaj pe care il vom realiza impreuna cu cei doi ”corifei” ai muzicii populare de la noi: Valerica Petraru si Virginel Solomon.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, mulţime şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, cer şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi interior
Este posibil ca imaginea să conţină: 10 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.