Mon. Sep 28th, 2020

Floarea Cosmi, o octogenara de toata isprava

2 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, interior şi mâncare

O cheama Floarea Cosmi, este din Runcu Salvei (jud Bistrita Nasaud) si am cunoscut-o acum circa 4-5 ani, bineinteles la una dintre editiile precedente ale Targului mesterilor populari de la Vaslui. Confectioneaza opinci, in primul rand dar si bentite de pus la gat, traistute de carat una-alta precum si ciorapi de lana, impletiti. Pana aici mai nimic deosebit, iesit intrucatva din comun. Dar daca amintesc faptul ca are 82 de ani si ca vine la Vaslui de cel putin zece ani cred ca am spus totul sau aproape totul. ”De la 19 ani am inceput sa ”lucru” la opinci, de cand m-am maritat. Sotul meu m-a invatat. Am lucrat cot la cot cu el vreme de 52 de ani. De 11 l-am pierdut, insa continui sa lucrez. Nu am cum altfel. Fac totul din pasiune, dintr-o imensa pasiune. Am asadar 63 de ani de cand lucrez opinci. O viata de om”, ne spune, pentru inceput, tanti Floarea, cum este ea cunoscuta inclusiv pe meleagurile noastre. Ii este draga aceasta meserie si face totul numai si numai dintr-o mare pasiune. Injgheaba pe zi 10, cateodata si 15 perechi de opinci. Si nu orice fel de opinci, ci de cea mai buna calitate, din cea mai buna piele. Cateodata, inclusiv dintr-un gen de cauciuc care se foloseste la camerele rotilor de masina.

A ramas orfana de tata pe cand avea doar 4 ani

A avut o viata grea, zbuciumata. Iata ce ne povesteste cu tristete si chiar cu o lacrima in priviri: ”Tata ne-a parasit in anul 1944, la Cotul Donului. A fost impuscat mortal, nu cu mult inainte de a se incheia cel de-al doilea razboi mondial. Mama a ramas vaduva si cu trei fete. Eu si cele doua surori ale mele. Una mai mica cu doi ani, cealalta mai mare, tot cu doi ani. Mama a avut mare grija de noi. Mergea sa munceasca ca sa aiba cu ce ne hrani, cu ce ne creste. Am avut mare noroc si cu bunica. Cand mama era la lucru ea avea grija de noi. Acum muncesc si eu, din zori si pana seara, tarziu. La mine casa e ca un muzeu. Curatenie, am de toate, nu ma plang, insa nu pot sta locului o clipa. Duc traditia mai departe, altfel ce am face?, a incheiat Floarea Cosmi.

Recita poezii si va deveni cetatean de onoare al comunei natale

Femeia, foarte glumeata si spirituala, compune si recita poezii. Mai mult, a si scos un CD cu cantece si strigaturi. Nu a omis sa ne spuna nici faptul ca de maine intr-o saptamana va fi numita cetatean de onoare al comunei din care provine: Runcu Salvei (jud. Bistrita Nasaud). Aceasta este, in doar cateva cuvinte, octogenara noastra cu glas suav de ardeleanca get-beget si care nu poate sta degeaba o singura clipa.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: interior
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos şi în aer liber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.