Mon. Sep 21st, 2020

Masuri de reglementare a produselor din sectorul agricol

2 min read

La recenta conferinta de presa directorul adjunct al DAJ Vaslui, Aurel Ghinet, a adus in atentia mass-media si a celor direct interesati si Legea 145 din 21 octombrie 2014, lege care vizeaza stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol pentru exercitarea activitatilor de comert cu amanuntul in zonele publice. Pentru aceasta este obligatorie organizarea de spatii de vanzare distincte si semnalate corespunzator si care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice detinatori ai unui atestat de producator si al unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obtinute din propria ferma/gospodarie. In cazul producatorilor agricoli persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale constituite in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/ 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr 182/2016, administratorii pietelor asigura accesul in piata pentru comercilizarea produselor agricole in baza adeverintei emise de catre primaria in a carei raza administrativ-teritoriala se afla propria ferma/gospodarie, din care trebuie sa rezulte suprafata de teren agricol si/sau efectivele de animale pe care le detine/ exploateaza si structura de culturi, avizul consultativ emis de catre una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, dupa caz, sau in lipsa avizului de la una dintre structurile asociative, de catre entitatile teritoriale din subordine sau in coordonare, stabilite in conditiile legii, in acest scop, de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. ”Procentul de alocare a spatiilor de vanzare in pietele agroalimentare trebuie sa fie de minimum 40% din totalul spatiilor de comercializare existente. Temporar, in perioada decembrie-martie, in situatia nesolicitarii si neocuparii structurilor de vanzare de catre producatori, acestea pot fi alocate si comerciantilor, urmand sa fi eliberate la solicitarea unui producator agricol in termen de 24 de ore”, a precizat Aurel Ghinet. Acesta a facut referiri si la cursurile de pregatire profesionala din acest an. Astfel, DAJ Vaslui este autorizata de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Vaslui sa organizeze cursuri de formare profesionala pentru urmatoarele meserii: apicultor, legumicultor, tractorist agricol, lucrator in cultura plantelor, lucrator in cresterea animalelor si pomicultor. Cursurile de pregatire profesionala au nivelul de calificare 1 si se desfasoara la sediul DAJ Vaslui pe o perioada de 360 ore, timp in care participanii dobandesc, de la specialisti cu experienta in domeniul agricol, cunostinte necesare calificarii pentru care au optat. De la inceputul anului si pana in prezent un numar de 189 de cursanti au fost inscrisi la cursurile de formare profesionala, din care 114 au devenit absolventi cu Certificat de calificare profesionala pentru meseriile de apicultor (45), legumicultor (23), tractorist (11), lucrator in cultura plantelor (12), lucrator in cresterea animalelor (14) pomicultor (9), in timp ce 75 de cursanti sunt inscrisi pentru cursurile de calificare profesionala in apicultura – 7, legumicultura – 4, pomicultura – 2, tractorist – 42, lucrator in cresterea animalelor – 12 si lucrator in cultura plantelor – 8.

Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos, masă şi interior

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.