Fri. Sep 18th, 2020

515 ani de la moartea Marelui Stefan Voievod

2 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber

Într-o zi de 2 iulie, în 1504, murea Ștefan cel Mare, domn al Moldovei. A fost, după părerea gânditorului Petre Țutea, „cea mai mare personalitate politică și militară pe care au dat-o românii în istoria lor”.
Ultimii ani de domnie a lui Ştefan cel Mare au fost ani de pace. Cel care spunea în actele scrise că este din mila lui Dumnezeu domn al Ţara Moldovei a zidit 44 mănăstiri şi biserici, conform tradiţiei, după fiecare luptă o biserică. Bătrân şi bolnav de gută – i s-a amputat piciorul. După o domnie îndelungată de 47 de ani – neobişnuită pentru acele vremuri – marele domnitor închise ochii la 2 iulie 1504.
Odată cu însemnarea morţii lui Ştefan cel Mare, în aceeași zi s-a încheiat redactarea lucrării „Letopiseţul de cînd cu voia lui Dumnezeu s-a început Țara Moldovei” – prima creaţie laică scrisă la curtea lui Ştefan cel Mare. Sub dictarea lui Ştefan cel Mare, această scriere deschide marea galerie a operelor istorice cu valoarea literară care va face din cronică genul major al literaturii române din epoca feudală. A fost copiată şi prelucrată în mănăstiri, în germană şi polonă. A fost utilizată pentru insemnările de istorie a Moldovei din Voskresenski Letopiseţ (cronica moldo-rusă).
„Iară pre Ştefan Vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plîngere în mănăstire la Putna, care era zidită de dînsul, jale era, că plîngea toţi ca pe un părinte al său…” (Grigore Ureche).
În cursul domniei sale Moldova a cunoscut o înflorire fără precedent. Luptând de la egal cu vecini mult mai puternici, Ştefan cel Mare a reuşit să impună Moldova ca un stat puternic.
În aceeași zi (02 iulie, 1504), a fost înscăunat la domnia Moldovei Bogdan al III-lea (cel Chior). Tara cu multă jale şi plîngere în mănăstire la Putna, care era zidită de dînsul, jale era, că plîngea toţi ca pe un părinte al său…” (Grigore Ureche).

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

More Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.