Fri. Dec 4th, 2020

Mare atentie la pesticide!

2 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac, fructe, în aer liber, natură şi mâncare

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Autoritatea Naţională Fitosanitară asigură implementarea Planului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale din producţia autohtonă, prin Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale, din cadrul Laboratorului Central Fitosanitar Bucureşti (pentru 28 judeţe şi mun. Bucureşti) şi Laboratorul Zonal pentru Determinarea Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale, din cadrul Unităţii Fitosanitare Mureş (pentru 14 judeţe).
Termenul de ,,pesticide” este folosit ca sinonim cu produsele pentru protecţia plantelor. Acestea sunt utilizate în agricultură pentru a preveni şi a combate îmbolnăvirea şi infestarea culturilor determinând astfel apariţia lor ca și reziduuri în produsele finale vegetale. 
Datorită faptului că reziduurile de pesticide reprezintă orice amestec de substanţe existent în hrana pentru oameni sau animale și pot constitui un real risc de îmbolnăvire, este necesar ca acestea să nu fie regăsite, peste limitele admise, în nici un produs de origine vegetală, în alimente sau furaje.
Ȋn acest context, în data de 04.06.2019, inspectorii fitosanitari din cadrul Oficiului Fitosanitar Vaslui au prelevat o serie de probe din produsele agricole autohtone, respectiv roșii, ardei și dovlecei, de la o serie de producători agricoli înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate 2019, din comunele Stănilești, Pădureni, Duda – Epureni și Arsura, în vederea determinării prin analize de laborator a conţinutului în reziduuri de pesticide al produselor alimentare de origine vegetală din producţia autohtonă. ”Ȋn urma verificărilor efectuate în perioada 05 – 21.06.2019 și în baza Buletinului de analiză, înregistrat cu nr. 256 / 21.06.2019, emis de către Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale din cadrul Autorităţii Naţionale Fitosanitare (A.N.F), probele la produsele agricole prelevate din solariile producătorilor vasluieni nu conţin reziduuri de pesticide și sunt în deplină concordanţă cu prevederile Regulamentului (CE) 396/2005. 
Menţionăm faptul că lipsa pesticidelor din legume şi fructe indică respectarea tuturor aspectelor legate de timpul de pauză sau doza de aplicare recomandată pentru cultura respectivă”, ne-a declarat Gigel Crudu, director al Directiei Judetene pentru Agricultura Vaslui.

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber şi natură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.