Fri. Dec 4th, 2020

Maine, mare sarbatoare, mare!!

3 min read

Sanzienele, sau Dragaica, are loc la trei zile după Solstitiul de vară (21/06/2019) in fiecare an pe data de 24 Iunie .
Din punct de vedere religios Sanzienele se asociază cu sărbătoarea religioasă a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sarbatoare marcata in calendarul ortodox cu dezlegare la pește și cruce roșie.
Acesta s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea proorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului sau.
Tot in aceasta zi sărbătorim si Ziua Internațională a Iei, pentru a promova camasa din panza cu broderii impresionante. Ziua iei la Vaslui va fi sărbătorită duminică, 23 iunie, in Parcul Copou (orele 18-20) unde vor avea loc diferite ateliere de creație, singura conditie de a participa fiind aceea de a veni îmbrăcat cu o IE!

Te aștept la șezătoare
Fiindcă-i zi de sărbătoare
Vom avea jocuri alese
Cântări din popor culese.

Sânziene Vasluiene
Să ne-mpodobim cu ele
Dănțuind cu veselie
Veniți îmbrăcați în IE!

,,Unii spun că în noaptea aceasta, exact la miezul noptii, se deschid cerurile. Nu prea înţeleg cum s-ar putea deschide, dar aşa se spune: că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Probabil că se deschid numai pentru cei care ştiu cum să le privească”…( Mircea Eliade în Noaptea de Sânziene)

,,Pe Pământ omul e dator să trăiască numai viaţa. Moartea lui adevărată o va trăi în Cer. Dacă încearcă să trăiască moartea pe pământ, păcătuieşte şi se mistuieşte în deznădejde. Şi atunci, nici nu trăieşte cu adevărat, nici nu moare. E ca un fel de strigoi.”( Mircea Eliade în Noaptea de Sânziene).

SÂNZIENELE – plante vindecătoare; binecuvântate de Dumnezeu!

Există două specii de sânziene: galbene (Galium verum) și albe (Galium mollugo). Se culeg doar vârfurile înflorite, în perioada dintre iunie și septembrie. Se usucă în strat subțire, în spații aerisite și umbroase, și se păstrează în pungi de hârtie, pentru a fi întrebuințate pe parcursul anului.
Sânzienele albe au proprietăți diuretice, antireumatice și antispastice. Sunt utile în probleme de circulație a sângelui, reumatism, gută, poliartroză sau icter și pleurezie.
Sânzienele galbene au virtuți terapeutice mai diverse, datorită conținutului de compuși antioxidanți, acizi organici, săruri minerale și enzime.
Sânzienele galbene sunt folosite în medicina tradițională în numeroase afecțiuni, începând de la cele care vizează sistemul digestiv, până la cele care cuprind sfera renală, genitală și pe cea a sistemului nervos.
L.M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.