Fri. Dec 4th, 2020

Nenorocire la Pribesti, zilele trecute

4 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos şi în aer liber

Pribești, un sat la limita nordică a județului Vaslui. Localitatea, tipică regiunii, cu probleme privind infrastructura, cu populația îmbătrânita. Ca reper facem precizarea că în sat există conacul „Rosetti – Balș”, în prezent în curs de restaurare. Acesta este un monument reprezentativ pentru vechea arhitectura civilă din Moldova. Localitatea este atestată documentar de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Administrativ, ține de comuna Codăiești.
În ultima săptămână comunitatea a ajuns subiect de știri pentru ziare și televiziuni. Ploi torențiale au afectat puternic locuințele sătenilor.
Ca de obicei, voluntarii Asociației „SOLIDAR” nu au stat nepasatori la greutatile oamenilor si s-au deplasat la cei năpăstuiți cu alimente, haine, încălțăminte, jucării pentru copii și dulciuri. ”Lista familiilor afectate ne-a fost furnizată de compartimentul Asistență Socială din cadrul Primăriei Codăiești prin d-na Antohi Silvia.
Ceea ce am găsit acolo depășește imaginația noastră. Ne-am deplasat la 17 locuințe dar vom reveni. Cei mai înspăimântați au fost bătrânii care încă nu și-au revenit din șoc. Am discutat cu câțiva dintre ei. O bătrână care peste o lună face 96 de ani ne-a povestit că nu a mai văzut așa ceva”, ne-a spus Ionel Popa, presedintele Asociatiei Umanitare ”Solidar” din Vaslui
Cei care doresc să intervină în sprijinul celor afectați o pot face direct. Oamenii au nevoie de materiale de construcții. Unii au rămas fără obiectele electrocasnice. Puhoaiele au măturat în calea lor curțile sătenilor, uneori intrând în case și in anexele gospodărești, dărâmând îmrejmuirile. Apele au luat animale, obiectele de prin case, unelte de prin curți, stoguri cu fân. Cetățenii afectați se străduie să le refacă. Unii lucrează la garduri. Alții scot din curți cantitățile mari de aluviuni aduse de ape. Paturi, mese, scaune, obiecte electrocasnice, haine etc sunt scoase în curte. Se fac reparații la interioare. Nu toți dispun de fonduri. Administrația locală se arată depășită. De aceea, orice sprijin este bine primit.
Masacrarea pădurilor de la munte produce efecte catastrofale la câmpie!
Voluntarii care au făcut deplasarea: Delia-Mihaela Condaragiu, Larisa Hobinc-Cristian, Bianca Tănase, Eric Ozarchevici, Rareș Viziteu coordonați de Ionel Popa, președintele asociației.
”Mulțumim din suflet tuturor celor care ne susțin! Mulțumim unui domn cu totul special care ne-a trimis alimentele și care dorește să rămână anonim!Pribești, un sat la limita nordică a județului Vaslui. Localitatea, tipică regiunii, cu probleme privind infrastructura, cu populația îmbătrânită….Ca reper, precizez că în sat există conacul „Rosetti – Balș”, în prezent în curs de restaurare . Acesta este un monument reprezentativ pentru vechea arhitectura civilă din Moldova. Localitatea este atestată documentar de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Administrativ, ține de comuna Codăiești.
În ultima săptămână comunitatea a ajuns subiect de știri pentru ziare și televiziuni…Ploi torențiale au afectat puternic locuințele sătenilor.
Voluntarii Asociației „SOLIDAR” s-au deplasat la cei năpăstuiți cu alimente, haine, încălțăminte, jucării pentru copii și dulciuri. Lista familiilor afectate ne-a fost furnizată de compartimentul Asistență socială al Primăriei Codăiești prin d-na Antohi Silvia.
Ceea ce am găsit acolo depășește imaginația noastră. Ne-am deplasat la 17 locuințe dar vom reveni.Cei mai înspăimântați au fost bătrânii care încă nu și-au revenit din șoc. Am discutat cu câțiva dintre ei. O bătrână care peste o lună face 96 de ani ne-a povestit că nu a mai văzut așa ceva….
Cei care doresc să intervină în sprijinul celor afectați o pot face direct. Și noi oferim sprijin. Oamenii au nevoie de materiale de construcții. Unii au rămas fără obiectele electrocasnice. Puhoaiele au măturat în calea lor curțile sătenilor uneori intrând în case și anexele gospodărești, dărâmând îmrejmuirile…. Apele au luat animale, obiectele de prin case, unelte de prin curți, stoguri cu fân… Cetățenii afectați se străduie să se refacă. Unii lucrează la garduri. Alții scot din curți cantitățile mari de aluviuni aduse de ape. Paturi, mese, scaune, obiecte electrocasnice, haine etc sunt scoase în curte.. Se fac reparații la interioare. Nu toți dispun de fonduri. Administrația locală se arată depășită. De aceea, orice sprijin este bine primit.
Masacrarea pădurilor de la munte produce efecte catastrofale la câmpie!
Voluntarii care au făcut deplasarea: Delia-Mihaela Condaragiu, Larisa Hobinc-Cristian, Bianca Tănase, Eric Ozarchevici, Rareș Viziteu, coordonați de Ionel Popa, președintele asociației.
”Mulțumim din suflet tuturor celor care ne susțin! Mulțumim unui domn cu totul special care ne-a trimis alimentele și care dorește să rămână anonim! Mulțumim d-lui Condaragiu Relu, voluntar în cadrul Serviciului Situații de Urgență al Primăriei Codăiești”, ne-a mai transmis Ionel Popa.
Dorelian David
P.S. Asociatia Umanitara ”Solidar” Vaslui ofera sprijin logistic celor care vor sa ajute familiile sinistrate. Doritorii se pot adresa d-lui Ionel Popa, tel. 0743342654.

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac, cer, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: maşină şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 8 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: nor, cer, plantă, copac, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, pod, plantă, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: copac, plantă, cer, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni în picioare, pantofi şi în aer liber
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: pantofi şi în aer liber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.