Fri. Dec 4th, 2020

Traire profund romaneasca la Vetrisoaia – ”Flori pe Prut”

2 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane

La Multi Ani, Ioan Macnea!!

Ieri, 15 Iunie, începând cu orele 11.00, la „POPASUL SPIRITULUI” din com. Vetrișoaia, a avut loc Simpozionul de Literatură, Cultură, Tradiţie şi Istorie dintre Nistru şi Carpaţi ,,FLORI PE PRUT’’ ediţia a XIV –a. Totodată, cu acest prilej s-au comemorat si cei 130 de ani de la trecerea în eternitate a poetului national MIHAI EMINESCU – LUPTĂTOR PENTRU ÎNĂLȚAREA NEAMULUI ROMÂNESC.
Evenimentul a inclus mai multe momente încărcate de emoție:
Depunerea unei coroane de flori la Mausoleul dedicat marelui poet național, Mihai Eminescu;
Vizitarea Muzeului etnografic;
Alocuțiuni dedicate marelui poet;
Petrecere câmpenească, care a inclus muzică folk, populară, ușoară, recitări de poezii și momente umoristice.
Invitați și participanți la eveniment au fost personalități ale culturii din România, personalități politice, membri ai societății civile, elevi, instructori artistici, ansambluri de dansuri și muzică populară, interpreți de muzică folk și populară din comuna sau din tara.
Organizatorul evenimentului a fost nimeni altul decat mult respectatul poet și prozator Ioan Mâcnea-Vetrișanu, fost primar al comunei Vetrisoaia, ajutat de familie și prieteni. Ioan Mâcnea-Vetrișanu reprezintă un simbol pentru cultura română. Ceea ce a construit cu migală și pasiune la Vetrișoaia este unic în peisajul cultural românesc! Invitam pe toți cei care iubesc cultura, toți cu simțire românească, să viziteze Popasul de la Vetrișoaia pentru a se încărca cu un puternic sentiment național! Ioan Mâcnea și-a dăruit întreaga viață, întreaga energie culturii române! În propria curte a construit un sanctuar cu busturile celor mai importante personalități ale culturii române! A înființat un muzeu etnografic foarte bogat în exponate. Muzeul include și o secție de carte, în care oricine calcă pragul poate afla informații despre istoria și cultura meleagurilor moldovene și nu numai. Organizează omagieri și comemorări ale personalităților culturale de limbă română, punând mult suflet în tot ceea ce face. Pentru că astăzi împlinește frumoasa vârsta de 84 de ani (!!), îi dorim multă sănătate, putere de muncă, inspirație pentru a putea duce mai departe dragostea față de istoria și cultura românească!
La mulți ani, domnule Ioan Macnea-Vetrisanu!!!
Dorelian David

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, oameni pe scenă, copac şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, copac şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, copac, în aer liber şi natură
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac şi în aer liber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.