Sun. Jan 17th, 2021

Înălțarea Domnului -Ziua Eroilor

3 min read
Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, interior

6 iunie este ziua din acest an cand toti creștinii romani sărbătoresc Înălțarea Domnului sau Ispasul, cum mai este cunoscută în popor aceasta sărbătoare.
Biserica Ortodoxă, in fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, sărbătorește praznicul Inaltarii Domnului. Acesta este ultimul eveniment din viața pământească a Mântuitorului. Dupa Înălțarea Sa, El continuă să fie prezent în această lume, însă prin Duhul Sfânt. Pana la Înălțare, Duhul era tainic prezent în El, după aceasta si trimiterea Duhului, Hristos este tainic prezent în Duhul Sfânt.
Totodată, in aceasta zi atât de importantă pentru Biserica Ortodoxă si creștini sunt pomeniți eroii,ostașii si luptătorii români din toate timpurile, locurile,câmpurile de luptă, lagare si închisori, care s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea poporului român.
Pomenirea eroilor neamului românesc a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Decizia a fost consfiintata prin alte două Hotărâri Sinodale, din anii 1999 si 2001, prin care aceasta zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.
În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere, în semn de omagiu pentru eroii patriei.e. civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.
În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patrie.

Departe de Dumnezeu exista numai tulburare ,dușmănie,moarte .Aproape de Dumnezeu exista Raiul plăsmuit pentru noi si usa de intrare în El este pocainta. (Gheronda Simon Arvanitis).

Rugăciune de Înălțarea Domnului

Rugăciunea este parte importantă din ritualul zilei de Înălțare, dedicată lui Iisus. Oamenii o rostesc cu credință și smerenie pentru ajutor.

„Stăpâne, Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule:
trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică! Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi.
Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre! Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.
Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”
L .M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.